Tavaly az amerikai-kínai kereskedelemi háború, idén a koronavírus járvány miatt az amerikai nagyvállalatok áthelyezhetik hardvertermékeik gyártását Kínából, a világ második legnagyobb gazdaságából – írja a CNBC.

A Google és a Microsoft felgyorsította törekvéseit, hogy hardvergyártását Ázsia más országaiba helyezze át.

Ugyanakkor problémát fog okozni az ellátási láncok átszervezése,emellett pedig az, hogy Kína továbbra is jelentős szerepet fog játszani a termékek előállításában és szállításában.

IllusztrációForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A kínai gyártás sokkal jobban beágyazódik az amerikai ellátási láncokba, mint korábban" – nyilatkozta Sean Maharaj, az AArete globális menedzsment tanácsadó vállalat ügyvezető igazgatója.

A késztermékek 40 százaléka származik Kínából, valamint a résztermékek, alkatrészek 60 százaléka, és ez utóbbiak gyártását nehezebb áthelyezni más országokba.

A Nikkei Asian Review híroldal szerint a Google a közelgő olcsó okostelefonjának gyártását – amit feltehetőleg Pixel 4a-nak hívnak majd – áprilisban áthelyezi Vietnámba, és várhatóan a következő okostelefonját is ott fogja legyártatni az év második felében. Továbbá a cég arra kérte thaiföldi partnercégét, hogy készítsen gyártósort az intelligens otthoni készülékeknek is.

Az afrikai fiatalok fele saját vállalkozást indítana hazájában

Az Ichikowitz Family Foundation jótékonysági szervezet által készített tanulmány szerint a megkérdezett 4.200 afrikai fiatal száz dolláros (30 ezer forint) felajánlásból saját vállalkozást indítana, ráadásul harmaduk öt éven belül mindenképpen saját cégben gondolkodik - írja a CNBC. A februárban megjelent kutatást a PBS Research nemzetközi felméréseket végző szervezet készítette az alapítvány felkérésére.

Eközben a Microsoft a második negyedévben megkezdi notebookjainak és asztali számítógépeinek gyártását Vietnámban. A vállalat olyan termékek gyártását végzi majd ott, amiket korábban Kínában gyártottak.

Tavaly pedig az Apple jelentette be, hogy AirPod készülékeinek gyártását Vietnámba helyezi át, valamint egyeztet beszállítóival, hogy termelésének akár 30 százalékát miképpen lehetne Kínából Délkelet-Ázsia más részeire áthelyezni.