Az adófelajánlások most fontosabbak, mint eddig bármikor

IZER Norbert
Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára a Magyar Nemzetnek tett nyilatkozatában beszélt arról, hogy mintegy négy és fél millió adófizető ajánlhat fel jelentős, több tízmilliárd forintos összeget egy százalék formájában, ennek pedig most nagyobb jelentősége van, mint eddig bármikor.
Vágólapra másolva!

Tavaly összesen 36 milliárd forintról rendelkezhettek volna a magánszemélyek, ebből viszont csak 16,5 milliárd forint jutott a különböző szervezeteknek. Idén eddig félmillióan rendelkeztek online úton az egy százalékok sorsáról.

Rendelkezni még egészen május 20-ig tudnak az adófizetők.

Izer Norbert kiemelte, hogy tavaly ebből a 36 milliárdból a magánszemélyek adóbevallásukhoz kapcsolódóan mindössze 8,7 milliárd forintot irányítottak a civil szervezetekhez, és valamivel több, mint 6,2 milliárdot juttattak el egy százalék formájában a 31 érintett egyháznak, míg másfél milliárdot a tehetségprogramnak.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az államtitkár hozzátette, hogy az utóbbi hetek nehézségei rámutattak, hogy a civil szféra és az egyházi világ számos szereplője végez olyan tevékenységet, amelyek a társadalom számára rendkívül hasznosak, így az adófizetőknek mindenképpen érdemes időt szánniuk a kérdésre, írja a Magyar Nemzet.

Néhány fontos részletre is kitért Izer Norbert, például arra, hogy amennyiben az adófizető nem vonja vissza, vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet, úgy idén is érvényesek a tavaly tett egyházi felajánlások.

Lényeges az is, hogy az adófizetők online megtalálhatják azon civil szervezetek listáját, akik fogadhatnak százalékot. Szintén fontos változás, hogy a korábbi évekkel ellentétben a civilek már úgy is megkaphatják az összeget, ha köztartozásuk van.