A munkahelyek védelmében a kormány 1,2 millió embernek nyújt támogatást

2020.06.05. 12:55

A kormány 1,2 millió ember számára nyújt olyan támogatást, amely lehetővé teszi munkahelye megtartását, vagy pótolja kieső jövedelmét, segíti a jövőre való felkészülését - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter Hódmezővásárhelyen.

Palkovics László a Naturtex Kft. üzemében a cég bértámogatást biztosító okiratának ünnepélyes átadásán azt mondta, a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében indított gazdaságvédelmi akcióterv leglényegesebb eleme a meglévő munkahelyek megóvása volt. Eddig olyan vállalkozások, amelyek rendelésállománya csökkent, 150 ezer dolgozójuk után kértek támogatást a munkahelyek megőrzése érdekében. Az érintett cégek jelentős részben magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások, a jelentkezők több mint 50 százaléka mikrovállalkozás - tudatta a miniszter. 

A kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók bérköltségének 40 százalékát fedező támogatásra már több mint 14 ezer kérelem érkezett be. Összesen 170 milliárd forinttal támogatja a kormány a legalább 800 ezer euró nagyságú beruházást megvalósító cégeket, a feltétel a munkaerő megtartása - közölte Palkovics László. Hozzátette: a kkv-k struktúraváltásának támogatására - kutatás-fejlesztésre, az energetikai vagy pénzügyi rendszer átalakítására - 50 milliárd forint áll rendelkezésre. 64 ezren kezdték el azt a digitális képzési alaptanfolyamot, amely ősszel már tanúsítványt adó oktatással folytatható - mondta a politikus. 

A munkahelyteremtő bértámogatási program 75 ezer ember munkába állását segítheti,  a cégeknek 6 hónapot követően 3 hónapos továbbfoglalkoztatást kell vállalniuk - közölte a miniszter.
Palkovics László kitért arra, bár a közfoglalkoztatottak létszáma akár 200 ezerre emelkedhetne, a jelentkezők száma nem nőtt, az érintettek el tudnak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon a támogatási konstrukciók segítségével.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszterForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Csongrád-Csanád megyében a kormány intézkedéseivel több mint 6 ezer ember munkahelyét védték meg vagy teremtettek számára új állást. A térség a kutatás-fejlesztés vagy a high-tech beruházások szempontjából kiemelkedik a többi megye közül, nagyjából Budapestnek felel meg - hangsúlyozta a miniszter.