Kiugróan pozitívak a mezőgazdasági cégek várakozásai

2020.06.23. 07:50

Mérséklődni látszik a koronavírus-járvány hatása a hazai mikro-, kis- és középvállalkozói szektor (kkv) esetében, ugyanis határozottan pozitívabb várakozásokkal tekintenek az előttük álló évre, mint a járvány ideje alatt – írja a Magyar Hírlap a K&H kkv-k bizalmi indexét vizsgáló legfrissebb kutatása adatai alapján.

Idén márciusban és áprilisban a hazai kkv-k jövőképét a vírusjárvány határozta meg, azonban a fertőzési veszély enyhülésével pozitívabbnak látszanak a várakozásaik is.

A K&H az egy évre előremutató várakozásokat jelző kkv-k bizalmi indexe jelenleg tizenkét ponton áll, ami gyakorlatilag megegyezik a koronavírus előtti időszakban mért értékkel.

Kökény Roland, a K&H kkv-szegmens marketingvezetője elmondta: a vészhelyzet megrázta ugyan a szektort, a mostani eredmények viszont azt mutatják, hogy viszonylag hamar visszanyerték a cégek hitüket, és összességében bizakodóan tekintenek az előttük álló évre.

Érdeklődők a mezőgazdasági gépeket forgalmazó Royal Traktor Zrt. pápai telephelyén az átadás napján, 2020. június 1-jénForrás: MTI/Krizsán Csaba

A járvány okozta negatív gazdasági helyzetben szignifikánsan romlottak ugyan a beruházásokra, valamint a munkavállalók fizetéseire vonatkozó várakozások, azonban egyúttal a közterhek, illetve a vállalati hitelek kamatainak mérséklésére is számítanak a cégek az elkövetkezendő évben. Mint azt a szakember hozzátette,

jelenleg a cégeknek számos lehetőségük adódik – például kedvezményes hitelek és hitelgaranciák, egyes adófajták elengedése – arra, hogy mérsékeljék költségeiket, és láthatóan ezzel élnek is.

A különböző méretű cégek várakozásait tekintve nincs változás, változatlanul a középvállalkozások a legbizakodóbbak. Tőlük elmaradva, de a járvány előtti szinten helyezkednek el a kisvállalkozások várakozásai.

Ami az ágazatokat illeti, az agrárium várakozásai az elkövetkező egy évre nézve kiugróan pozitívak, úgy mint az jellemzően a naptári év második negyedévében lenni szokott. Ezenkívül a szolgáltató szektor várakozásai javultak még, közben az ipari cégek és a kereskedelmi szektor bizalma csökkent.