Szijjártó Péter: Új program indul a magyar vállalatok támogatásáért

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. június 22. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. június 22-én. Az eseményen újabb három vállalat - az Ecseri Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a Gloster Zöldség-Gyümölcs Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. és a Kókai Tömítéstechnikai Kft. - vehetett át támogatói okiratot. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a közzétett videóban elmondta, hogy Magyarország megállapodott az Európai Bizottsággal abban, hogy

felső korlát nélkül adhat állami támogatást azoknak a vállalatoknak, amik beruházásokat vállalnak a munkahelyek megvédéséért.

A cégek támogatási kérelmeiket jövő héttől nyújthatják be.

A támogatás összege a beruházás értékének maximum fele lehet, tehát egy 560 millió forintos beruházás esetén 280 millió forint támogatás jár.

Kiemelte, hogy Magyarország a járvány elleni védekezés első, egészségügyi szakaszát megnyerte, és készen áll arra, hogy a magyar vállalatokkal és emberekkel összefogva megnyerje a védekezés második, gazdasági szakaszát is. Ez szerinte akkor lehetséges, ha az emberek dolgoznak, van munkahelyük, a program célja ezért az, hogy a vállalatok megőrizzék a munkahelyeket, és újakat hozzanak létre.

A miniszter a videóhoz fűzött bejegyzésében azt írta: a gazdaság nem a "kiszolgáltatottsághoz vezető nemzetközi hitelektől", hanem az emberek munkájától lesz erős.

A támogatási kérelmeket szeptember 30-ig lehet beadni, a beruházásokat pedig a következő két évben kell végrehajtani - tette hozzá Szijjártó Péter.