Az Apple a harmadik negyedévben rekordnak számító 59,7 milliárd dolláros bevételről jelentett, vagyis a járvány sem volt komoly hatással a cég működésére annak ellenére sem, hogy egy ideig világszerte zárva voltak a boltjaik. Nem is csoda, hogy az Apple árfolyam egyből kilőtt a jelentést követően és ugyan azóta némiképp visszakorrigált, ám továbbra is 436 dollár fölött kereskednek a cég értékpapírjaival. Az Apple a magas árfolyam miatt úgy döntött, hogy augusztus 24-én negyedelni fogja a részvények árfolyamát. De mit is jelent ez pontosan és miért alkalmazzák ezt a vállalatok?

Nemrég bejelentették, hogy az Apple igazgatósága elfogadta azt a döntést, amelynek értelmében negyedelni fogják a vállalat már piacra dobott részvényeinek árfolyamát. A kereskedés az új részvényszámmal és árfolyammal augusztus 31-én indul majd.

Vagyis, aki 24-én egy darab Apple részvénnyel rendelkezett, az 31-én a kereskedés kezdetekor már négy részvény tulajdonosa lesz. Természetesen ennek hatására az árfolyamot is el kell osztani majd néggyel, vagyis várhatóan valamivel 100 dollár fölött indul majd a kereskedés a cég értékpapírjaival.

Az Apple azzal indokolta a döntést, hogy a részvények jelenlegi magas árfolyama miatt nagyon korlátozott, hogy hányan juthatnak hozzá a cég értékpapírjaihoz. A változtatással több kisbefektetőnek adnak lehetőséget arra, hogy részvényes legyen. A döntés hátterében azonban ennél bonyolultabb folyamatok vannak, hiszen a legtöbb bróker-platformon lehet törtrészvényt is venni.

IllusztrációForrás: AFP/Johannes Eisele

A papírokat érintő döntés előtt azonban az Apple még osztalékot fizet augusztus 13-án, amely várhatóan részvényenként 82 dollárcent lesz és azok jutnak hozzá, akik augusztus 10-én rendelkeztek Apple papírokkal. Az Apple korábban már többször is hozzányúlt a részvei árfolyamához, legutóbb 2014-ben, akkor hetedelte, ezt megelőzően pedig 2004-ben, 2000-ben és 1987-ben egyszerűen megfelezte őket a cég. 

A 2000-es évek elején a részvénytársaságok többsége ezzel módszerrel igyekezett alacsonyan tartani az árfolyamot, mivel akkoriban a cégek még nem tartották jónak, ha túlzottan elszállnak a papírok. Az Apple is igazodott ezekhez a trendekhez, így például kettéosztották a részvényeket, amikor az árfolyam elérte a 100 dollárt. 2005 után viszont komoly változás történt a vállalati felfogásban és már nem tartották fontosnak, hogy mesterségesen alacsonyan tartsák az árfolyamot.

Az Apple majdnem tíz évig tartotta magát ehhez, de 2014-ben, amikor az árfolyam elérte a 700 dollárt, mégis a hetedelés mellett döntöttek.

David Kass, a University of Maryland professzora szerint régebben az is a részvények átalakítása mellett szólt, hogy a befektetők fix megbízási díjat fizettek a brókereknek, ezek a díjak pedig általában 100 részvényenként voltak kiszabva, vagyis ha valaki például csak 10 részvényt vett, akkor is a 100 után járó megbízási díjat fizette ki.

Forrás: macrotrends.com

A befektetők egyenlőre pozitívan fogadták a hírt és úgy tűnik a többségük hisz abban, hogy az Apple árfolyama további növekedést mutat majd. Az Apple lépése ráadásul komoly marketing fegyver is, hiszen ha kisbefektetőknek elérhető áron teszik hozzáférhetővé a részvényeket, akkor egyre többen ember tudja azokat megvásárolni, aki pedig részvényes, azt sokkal inkább érdekli a cég, annak termékei és teljesítménye. Az utóbbi két alkalommal, amikor alakítottak az Apple papírokon az árfolyam mindkét esetben kilőtt, tehát érdemes lehet hosszú távra befektetni a társaság részvényeibe.