A nagy kávétermelő ország, ahol eddig alig ittak kávét

Horizontal VERTICAL LATIN AMERICA FARMER AGRICULTURE AGRICULTURAL LABOURER COFFEE HARVEST ILLUSTRATION
Rural workers select arabic coffee beans, 23 September 2003 at a farm near Varginha, in the state of Minas Gerais, Brazil. Crunch talks between four key players in the World Trade Organization -- the United States, the European Union, Brazil and India -- on a global trade deal broke down 21 June, 2007, Brazilian Foreign Minister Celso Amorim said. Amorim said the Indian and Brazilian delegations had walked away from the negotiations in the eastern German city of Potsdam that had started Tuesday because they had proved to be futile. AFP PHOTO/Mauricio LIMA (Photo by MAURICIO LIMA / AFP)
Vágólapra másolva!
Uganda Afrika egyik legnagyobb kávétermesztő országa, azonban a helyiek eddig alig fogyasztották az abból készült italokat. Most viszont új fogyasztói trend rajzolódik ki, különösen a fiatalok körében - írja az Africanews.
Vágólapra másolva!

Ugandában nagyjából félmillió helyi termelő megélhetése függ a kávétól, függetlenül attól, hogy az ország kulturálisan inkább teafogyasztó. Az ország azonban - Etiópia után - a kontinens második legnagyobb kávéexportálója: a hivatalos adatok szerint, az export 17 százalékkal nőtt 2015 és 2018 között, idén pedig elérheti az 5,1 millió zsákot (egy zsákban 60 kilogramm kávébab található).

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Mauricio Lima

Az ehhez társuló export értéke a májusi adatok szerint 416 millió dollár, ennél pedig már csak az arany a kelendőbb és jobban fizető ugandai exportcikk.

Mindazonáltal úgy tűnik, hamarosan a helyiek körében is megnőhet a kávé iránti kereslet. Különösen a fiatalok körében egyre népszerűbb a hagyományos kávé, illetve a kávé alapú italok. A fogyasztói érdeklődést jól mutatja, hogy "kávépontok" jelentek meg a fővárosban, Kampalában, hogy a járókelők bármikor hozzájuthassanak egy frissítő feketéhez. Emellett új vállalkozások indulnak, új kávézók nyílnak, ahol már a kávézás témájában felkészült vendéglátósok várják a betérőket.

Mindez - derül ki a beszámolóból - jó hatással van az ugandai gazdaságra, amely természetesen szintén megsínyli a világjárványt. Bár az ugandai kávé iránti nemzetközi piaci érdeklődés nem csökkent, az ország számára megfontolásra érdemes lehet a korábbi, kulturálisan rögzült fogyasztói szokások változásra támaszkodni, és kiszolgálni a növekvő belföldi igényt. Ezzel várhatóan új munkahelyek is létrejönnek az országban.