Hol várható a héten az adóellenőrök felbukkanása?

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, dohány NAV bevetési osztály, dohányipar, sajtótájékoztatót tartanak
A hazai dohányipar szereplői és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatót tartanak. Téma: a hazai feketekereskedelem állapota
Vágólapra másolva!
Az ADÓtraffipax legfrissebb bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a szeptember 28-án kezdődött 40. héten. A központi témakör továbbra is a béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése, a kiemelt ellenőrzési témakör pedig a katás szerződések vizsgálata.
Vágólapra másolva!

Központi témakör: a béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal NAV célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél.

Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani - írja a NAV honlapján található információkra hivatkozva az Üzletem.hu.

Kiemelt ellenőrzési témakör: a katás szerződések vizsgálata

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

Észak-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben a piacokon és azok környékén ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó vállalkozások is.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben is ellenőrzik a vendéglátóhelyeket.

Az ellenőrök a nyugtaadás és a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentésének ellenőrzésén túl vizsgálják a kedvezményes áfakulcsok használatának szabályszerűségét, továbbá forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai szeptember 28. és október 4. között

  • szerdán Pécsett, a Siklósi úti Interspar üzletsorán értékesítőket,
  • csütörtökön Mohácson, a Kossuth Lajos utcai üzleteket,
  • pénteken pedig Pécsett, a Centrum Áruházban található üzleteket
  • ellenőrzik.

A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, valamint indokolt esetben forgalomszámlálást is végezhetnek.

A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

Békés megye

Szeptember 28. és október 3. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a megye területén működő piacokat ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják. Az ellenőrzésekre elsősorban Békésen, Békéscsabán, Szarvason, Gyulán, Tótkomlóson és Orosházán lehet számítani.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága szeptember 30. és október 1. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzi a megyében. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben a papír- és írószer-kereskedőknél ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.

Illusztráció Fotó: Bielik István - Origo

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a 40. héten az alábbi településeken terveznek helyszíni ellenőrzéseket:

szeptember 28. (hétfő) Jánoshida,
szeptember 29. (kedd) Jászberény,
október 1. (csütörtök) Martfű,
október 2. (péntek) Szolnok.
Az adóellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptember 28. és október 2. között a gyógynövény- és bioboltokat ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága szeptember 28. és október 2. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • szeptember 28. hétfő: Pásztói járás
  • szeptember 29. kedd: Salgótarjáni járás
  • szeptember 30. szerda: Rétsági járás
  • október 1. csütörtök: Balassagyarmati járás
  • október 2. péntek: Bátonyterenyei járás

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a zöldség- és gyümölcs-kiskereskedésekben. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, a pénztárgép éves felülvizsgálatának elvégeztetését, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 40-41. héten az alábbi ellenőrzéseket végzi:

építőipari vállalkozásoknál a rendezetlen foglalkoztatotti jogviszonyok rendezése, valamint a
vegyesboltokban, vegyiáru-üzletekben, drogériákban a maszk, kesztyű, kézfertőtlenítő szerek kereskedelme és a forgalmazott áruk eredete.

A vizsgálatok a megye teljes területét érintik.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 40. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket.

  • szeptember 28. hétfő: Nagyhalász, Ibrány
  • szeptember 29. kedd: Nyírcsászári, Nyírderzs
  • szeptember 30. szerda: Vasmegyer, Kemecse
  • október 1. csütörtök: Kántorjánosi, Hodász
  • október 2. péntek: Nyíregyháza

A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják.

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben a zöldség-, gyümölcs-, és ruhakereskedőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptember 28. és október 2. között az alábbi járásokban ellenőrzik a kertészeteket, valamint a gazdaboltokat:

  • szeptember 28. hétfő: Veszprém
  • szeptember 29. kedd: Pápa
  • szeptember 30. szerda: Ajka
  • október 1. csütörtök: Tapolca
  • október 2. péntek: Zirc

A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptember 23. és október 2. között a vadász- és horgászboltokat ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését vizsgálják.