Bejelentés a csokról, a hitelmoratórium meghosszabbítása és új beruházások

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
Illetékmentesség jön a csokos ingatlanvásárlásoknál, és megkeződik a 13. havi nyugdíj visszaépítése - mindkét esetben már januártól lehet számítani ezekre a változásokra. Több új magyarországi beruházás érkezik az elmúlt időszak hasonló nagy fejlesztései mellé. Meghosszabbodik a hitelmoratórium és adócsökkentés jön jövőre a Szép-kártyáknál - ezek voltak a hét legfontosabb gazdasági hírei.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli bejelentés a csokos ingatlanvásárlásokkal kapcsolatban, milliókat spórolhatnak meg a családok

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant.

Új építésű lakások (illusztráció) Fotó: Szabó Gábor - Origo

Novák Katalin azt mondta, hogy ez egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent, a családok így az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt 15,5 millió forintot spórolhatnak meg. A program felülről nyitott, annyi pénzt nyújtanak, amennyire igény lesz.

Százmilliárdokat hagy a kormány az embereknél a hitelmoratórium meghosszabbításával

Kedden fogadta el az Országgyűlés azt a jogszabályt, amely arról rendelkezik, hogy 2021 nyaráig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot. A lehetőséggel a gyereket nevelő családok, nyugdíjasok, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak és bizonyos vállalkozások élhetnek majd.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára korábban elmondta, hogy a családtagokat is beleszámítva több mint egymillió embert érint a hosszabbítás, ami 400-450 milliárd forintot hagy a családoknál és a vállalkozásoknál. A gyereket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak a kedvezményezettek. Ezeknek a társadalmi csoportoknak semmit sem kell majd tenniük, ha nem akarnak fizetni, de külön jelezniük kell a bank felé, ha ennek ellenére fizetni szeretnének. A hitelmoratórium egyébként automatikusan meghosszabbodik, hacsak ennek ellenkezőjét nem kéri az érintett.

22 milliárd forintos beruházást jelentett be a Zalakerámia

Magyarországot bő egy évtizede még ledöntötte volna a lábáról egy mostanihoz hasonló járvány okozta válság, mára azonban a gazdaság életerőssé vált, és ennek a Zalakerámia Zrt. több mint 22 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása is fontos értékmérője - hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten Romhányban, a vállalat fejlesztéséről tartott sajtóeseményen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Zalakerámia Zrt. beruházástámogatói okiratának átadásán Romhányban 2020. október 20-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A tárcavezető elmondta: a fejlesztéssel a cég 210 új munkahelyet teremt, megháromszorozza helyi gyártókapacitását, és a tervek szerint külpiaci részesedését is jelentősen növeli, ehhez a kormány 5,5 milliárd forint támogatást nyújt.

Újabb hatalmas autóipari beruházás érkezik Magyarországra

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten bejelentette, hogy mintegy 17,5 milliárd forintos beruházást hoz Magyarországra a kínai Chervon Auto, a miskolci fejlesztéshez a kormány 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy az autóipari beruházás első ütemben 138 új munkahelyet teremt, a vállalat célja pedig az, hogy évente kétmillió alkatrészt gyártsanak mind a hagyományos, mind az elektromos autóipari vállalatok számára.

Januártól megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése

Januártól megkezdődik a Gyurcsány-Bajnai kormányok által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára. Zsigó Róbert elmondta, jövő év elejétől a 13. havi nyugdíj első heti részletét fogják megkapni a nyugdíjasok. A novemberi nyugdíjukkal együtt pedig 1,2 százalékos kiegészítő nyugdíjemelést kapnak.

Megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sanofi új budapesti szolgáltatóközpontját adták át

Magyarország az alacsony adóknak, a jó beruházási környezetnek és a politikai stabilitásnak köszönhetően élen jár a beruházásokért folytatott éles globális versenyben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a Sanofi gyógyszeripari vállalatcsoport új globális kompetenciaközpontjának megnyitóján.

Szijjártó Péter felidézte, hosszú ideig tárgyaltak a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cégcsoportjával, hogy hozza Magyarországra jelentős üzleti szolgáltató központját, amely hét nyelven nyújt pénzügyi, számviteli és munkavállalói szolgáltatásokat, és amely 350 embernek ad majd munkát. A Sanofi így már öt telephelyen van jelen Magyarországon, és több mint 2000 magyar embert foglalkoztat - emelte ki.

Elkészült a Mol új 3 milliárd forintos beruházása

A Mol a napokban közölte, hogy elkészült a Mol Zalai Finomítójában a gumibitumen gyártására képes új üzem, amely naponta mintegy 96 tonna, éves szinten 20 000 tonna útépítési alapanyagot tud termelni.

A közlemény idézte Zsinkó Tibort, a Mol Magyarország Downstream ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: a napi kapacitás elegendő a nagyobb útépítési munkálatokhoz és arra is lehetőséget nyújt, hogy kiaknázhassák a környező országokban is az üzleti lehetőségeket. Mivel a kémiailag stabilizált gumibitumen a Mol szabadalma, így további hasznosítási lehetőséget jelenthet a licensz értékesítése is, amelyhez az új üzem referenciát jelent.

Nógrádban 3250 munkahelyet véd meg a kormány versenyképesség-növelő programja

Nógrád megyében 3250 munkahelyet véd meg a versenyképesség-növelő program; a térségben 12 vállalat kötelezte el magát beruházások végrehajtása mellett, amikor a kormány tavasszal meghirdette a munkahelyeket megőrző programot - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten.

Szijjártó Péter hozzátette: összesen 6,3 milliárd forint értékben jön létre beruházás a megyében, melyhez a kormány 2,8 milliárd forint támogatást biztosított. A rétsági AFT Hungary Kft. 500 millió forintos beruházásához 250 millió forinttal járul hozzá az állam.

Óriási beruházást hoz Magyarországra a Huawei

A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten, Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat jubileumi rendezvényén Budapesten a napokban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Taj Ling-ju, a Huawei Technologies Magyarország ügyvezető igazgatója (j) érkezik a Huawei Technologies 15 éves magyarországi jelenlétének és európai fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségre a II. kerületi Haris Parkban 2020. október 20-án Forrás: MTI/Mónus Márton

A miniszter kiemelte: a telekommunikációs világ egyik óriása, a Huawei budapesti beruházása már a harmadik Magyarországon. A fővárosban legalább 100 magyar mérnököt foglalkoztató k+f központ jön létre - mondta. A külgazdasági és külügyminiszter mérföldkőnek nevezte a beruházást a keleti nyitás stratégiája és a magyar gazdaság dimenzióváltásának szempontjából.

Lehetőségek jönnek a magyar cégeknek: új szaúdi gazdasági stratégia és nyugat-balkáni terjeszkedés

Szaúd-Arábia új gazdasági stratégiája rendkívül komoly lehetőségeket kínál a magyar vállalatok számára, ugyanis pont olyan területeken várhatók hatalmas beruházások az országban, amelyek a magyar iparágak erősségei közé tartoznak - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter Rijádban. Szijjártó Péter szerint az első eredmények már most látszódnak, a kormány azonban azon lesz, hogy még több magyar cég számára teremtsen részvételi lehetőséget a királyság piacán. Példaként említette a magyar vízügyi technológiák behozatalát, és elmondta, az ezen a téren végrehajtandó beruházások listáját hamarosan véglegesíthetik.

Kilenc magyar vállalat részesült vissza nem térítendő támogatásban nyugat-balkáni beruházáshoz, hogy az ott megtermelt profittal a magyar gazdaságot erősítsék, a belföldi működésüket fejlesszék és újabb munkahelyeket teremtsenek - ezt pedig a külgazdasági és külügyminiszter a Nyugat-Balkán Beruházási Támogatás okiratátadó ünnepségén ismertette, Budapesten. Szijjártó Péter kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben Magyarország kétszeresére növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját, annak értéke meghaladta az évi 2,5 milliárd eurót, és másfélszeresére nőtt a nyugat-balkáni térségben végrehajtott magyar beruházások értéke, elérve a 1,5 milliárd eurót.

35 milliárd forintnyi adócsökkentés jöhet a SZÉP-kártyáknál jövőre

Fennmarad az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál 2021. június 30-ig, ha a parlament megszavazza a javaslatot, így jövőre csak 15 százalékos közterhet kell fizetni a SZÉP-kártyára utalt összegek után - tájékoztatott a héten Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, a koronavírus-járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot számos intézkedéssel segítette eddig is a kormány, és a segítségnyújtás folytatódik. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a jövőre továbbélő adókönnyítéssel mindenki nyer.

A hévízi Tófürdő és a Festetics Fürdőház (középen) látképe Forrás: MTI/Varga György

Új támogatás igényelhető vállalati képzési programokra

A termelő vállalatoknak legalább ötmillió eurós (több mint 1,8 milliárd forintos) beruházás esetén, a szolgáltató központoknak legalább 25 alkalmazottal történő létszámbővítésnél fejenként ötezer euró (több mint 1,8 millió forint) támogatást biztosít a kormány képzési és oktatási programokra – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A koronavírus-járvány miatt új világgazdasági korszak kezdődik, amelyben hatalmas verseny indult a beruházásokért - jelezte a miniszter, kiemelve:
Magyarország ennek az új korszaknak a nyertesei közé tartozik, hiszen a kormány naponta jelent be újabb és újabb fejlesztéseket, beruházásokat országszerte.

Lassan talpra áll a világkereskedelem

Noha a világkereskedelem összesített értéke várhatóan csökkenést mutat majd 2020-ban a megelőző évhez képest, már látszódnak a talpra állás jelei. Elsősorban Kína harmadik negyedéves teljesítménye ad okot az optimizmusra, bár a kilátások még mindig elég bizonytalanok. Az előzetes számítások alapján az idei negyedik negyedévben a világkereskedelem ledolgozhat valamennyit a második negyedéves zuhanásból, azonban ehhez arra volna szükség, hogy a járvány ne legyen sokkal súlyosabb a következő hónapokban - áll egy frissen kiadott helyzetértékelésben.