Fontos pályázati feltételre figyelmeztetik az őstermelőket

alma almaszüret címlapkép
Napkor, 2014. szeptember 22. Egy mezőgazdasági idénymunkás golden almát önt pótkocsira Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában 2014. szeptember 22-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A pályázatok közelgő beadási határidejére való tekintettel a Nébih honlapján felhívja az érintettek figyelmét, hogy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások igénybevételéhez szükséges az őstermelői jogviszonyuk igazolása. Az e célra szolgáló hatósági bizonyítvány a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) igényelhető. A termelők a kitöltött kérelmet postai úton vagy személyesen nyújthatják be a hivatalhoz, utóbbi esetben akár az ügyfélfogadási időn kívül is.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatok beadásakor – mint például a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása", „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása", „Kertészeti üzemek korszerűsítése", „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése" – a pályázóknak igazolniuk kell az őstermelői jogviszonyukat.

A termelők az érvényes őstermelői igazolványról szóló hatósági bizonyítványt a Nébihnél kérelmezhetik. Az igénybejelentő nyomtatvány az alábbi linken érhető el:

https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/egyeb/nyomtatvanyok

A kitöltött kérelem postai úton vagy személyesen juttatandó el a hivatal részére. Kérik, ügyeljenek rá, hogy a kézbesítési cím a kézbesítés módjától függően eltérő.

  • Postacím: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság (1024 Budapest, Keleti Károly u. 24.)
  • Személyes kézbesítés a hivatal nyitvatartási idejében, akár a hivatalos ügyfélfogadási időn kívül is: Nébih MGEI (1143 Budapest, Tábornok u. 2. B. épület I. emelet)

A hatósági bizonyítvány az illetéktörvény előírásai alapján illetékköteles eljárás keretében adható ki, amelynek mértéke eljárásonként 3000 forint. Az illeték a kérelemre ragasztott illetékbélyeggel róható le.

Mezőgazdasági idénymunkás golden almát önt pótkocsira egy őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában Forrás: MTI/Balázs Attila

Amennyiben az ügy sürgős, a mihamarabbi ügyintézés érdekében a kitöltött, illetékbélyeggel ellátott nyomtatvány szkennelt változatát postára adás előtt az őstermelő küldje meg elektronikusan az mgei@nebih.gov.hu címre. Kérik, hogy az elektronikus levélben tüntesse fel az ügy sürgősségét, valamint adja meg az e-mail címét, amelyre az igazolás szkennelt (nem eredeti) változatát megküldhetik.

Az eredeti hatósági bizonyítványt postai úton kézbesítik.

Az ügymenet gyorsítása érdekében a Nébih azt kéri, hogy az őstermelők a kérelemben feltétlenül tüntessék fel, mely évek vonatkozásában kérik az igazolás kiállítását!