Újfajta internetes csalás terjed Magyarországon

adathalászat
Computer hacker, conceptual image.
Vágólapra másolva!
A Kaspersky kiberbiztonsági cég kutatói új, magyar felhasználókat célzó, aktív adathalász-akcióra derítettek fényt - írják a cég közleményében.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva csalók a Világbank nevének említésével ígérnek kedvező kamatozású pénzügyi hitelt.

A rosszindulatú e-mailben a csalók személyes adatokat (név, telefonszám) kérnek a címzettektől az ügyintézés lefolytatásához.

Illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

Annak érdekében, hogy nehogy adathalászat áldozatává váljon bárki is, a vállalat szakértői a következőket javasolják azoknak, akik gyanús emaileket kapnak postafiókjukba:

  • Vizsgálja meg alaposan a feladó email címét: ha egy ingyenes e-mail szolgáltatásból származik, vagy értelmetlen karaktereket tartalmaz, akkor valószínűleg hamis
  • Ügyeljen a szövegre: a jól ismert cégek nem küldenek rossz formátumú, illetve helytelen megfogalmazású vagy helyesírású e-maileket
  • Ne nyissa ki a mellékleteket, és ne kattintson a linkekre a kézbesítőktől származó e-mailekben, különösen, ha a feladó ragaszkodik hozzá. Sokkal jobb, ha közvetlenül a hivatalos webhelyre látogat, és onnan jelentkezik be
  • Használjon olyan megbízható biztonsági megoldásokat, amelyek azonosítják a rosszindulatú mellékleteket és blokkolja az adathalász webhelyeket.

A csalók a következő levelet küldik e-mailben:

Forrás: Kaspersky