Furcsa kavarodás a New York-i tőzsdén

US stock market pánik, tőzsde, Amerika, New York Stock Exchange, dolgozók
Traders work on the floor at the closing bell of the Dow Industrial Average at the New York Stock Exchange on March 11, 2020 in New York. - Wall Street stocks dove deeper into the red in afternoon trading on March 11, 2020, with losses accelerating after the World Health Organization declared the coronavirus a global pandemic. Near 1710 GMT, the Dow Jones Industrial was down more than 1,200 points, or 5.0 percent, at 23,777.17. The broad-based S&P 500 slumped 4.6 percent to 2,749.88, while the tech-rich Nasdaq Composite Index tumbled 4.4 percent to 7,979.15. (Photo by Bryan R. Smith / AFP)
Vágólapra másolva!
Gyengüléssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei szerdán, ráadásul néhány részvény ára körül komoly felhajtás alakult ki. Közben olyan ismert applikációk, mint a Revolut vagy Robinhood, elérhetetlenné váltak vagy csak problémákkal működnek.
Vágólapra másolva!

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 1,39 százalékos, az S&P 500-as mutató 1,55 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,95 százalékos mínuszban indította a kereskedést.

Illusztráció Forrás: AFP/Bryan R. Smith

A vezető nyugat-európai értéktőzsdéken is gyengülnek az indexek. Szerda délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 1,54 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 2,09 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,75 százalékos, az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül pedig az EuroStoxx50 1,89 százalékos csökkenést jelzett.

Az északi-tengeri Brent ára hordónként 12 centtel (0,22 százalékkal) 55,52 dollárra csökkent.

Az arany ára unciánként 0,53 százalékkal (9,90 dollárral) 1841 dollárra esett.

Közben a Dow is rengeteget, 350 pontot zuhant, összefüggésben azzal, hogy a Boeing közzétette negyedéves eredményeit. A vállalat minden várakozást mélyen alulmúló, 11,9 milliárd dolláros veszteségről jelentett az elmúlt negyedévre, amit az első kommentárok a koronavírus-járvány okozta visszaesésnek és a Boeing 737 Max gépek máig tartó kálváriájának tudnak be.

A kedélyeket azonban az borzolja cikkünk készítésekor, hogy - írja a CNBC - úgy tűnik, spekuálciós kereskedés zajlik, ami ijesztő szélsőségeket hoz magával. Úgy tűnik, egyes közösségi felületeken egymást bátorítva, kisbefektetők, egyéni kereskedők rohamozták meg néhány jelentős vállalat részvényét. A GameShop menetelése az elmúlt napokban egyik befektetőjét már milliárdossá tette, most viszont az AMC részvényei kerültek a célkeresztbe. A cég papírja nyitás után hihetetlen, 300 százalékos erősödést produkált. A BBC ugyanakkor arról ír, hogy a GameShop valószínűleg egy furcsa, a Redditen terjedő közösségi felhajtás áldozata - emelkedése szélsőséges, egy hét alatt több mint 300 százalék, szerdán több mint 100 százalék -, amelyben a kisbefektetők, magánszemélyek "támadása" hajtja fel az árat, és egyelőre ők állnak nyerésre a nagybefektetőkkel szemben.

Egyelőre nem világos, az egyéni befektetők rohamának köszönhető-e, hogy délután olyan applikációk váltak használhatatlanná, mint a Revolout, a Robinhood vagy az El Toro. Egyelőre az sem világos, az applikációk körüli probléma csak az USA-ban jelentkezik, vagy a világ más tájain is. Az Origo forrásai szerint a Revolut elérhető jelenleg Magyarországon, de nem tudni, hogy ezt esetleg előzte-e meg leállás.