Hatalmas tenger alatti kábelt építene két nagy techvállalat

broadband business cable cat center cluster communication computer connection data database datacenter drive equipment fiber fibre firewall hardware high hub industry information internet lan network networking online optic parallel processors rack router
60135256 - network connection
Vágólapra másolva!
A Facebook és a Google azt tervezi, hogy két hatalmas, tenger alatti vezetéket fektetne le, összekötve az Egyesült Államok nyugati partját és Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságait. A két cég ezzel javítaná a térség internetelérést.
Vágólapra másolva!

Két hatalmas vezetékkel kötné össze a nagy közösségi felület mögötti vállalat és a Google az Egyesült Államokat és Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságait – írja a CNBC a két vállalat által közzétett tervek alapján.

Az Echo és a Bifrost trans-Pacific nevű tenger alatti kábelek az USA nyugati partja és Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságai (Szingapúr és Indonézia) között húzódnának.

Az ázsiai régióban ugyanis hatalmas ütemben nő az okostelefon-használók száma, a kábelek pedig 70 százalékkal növelnék az adatkapacitást, illetve javítanák az internet-elérhetőséget is.

Miközben a közösségimédia-óriás mindkét vezetékben érdekelt, a Google csak az Echo nevű kábelbe fektet be. A projekt költségeit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de még a szabályozói jóváhagyásokat is be kell szereznie a két cégnek.

Egy tengeri optikai kábel a spanyol partoknál Forrás: AFP/Ander Gillenea

A Facebook hálózati beruházásokért felelős alelnöke, Kevin Salvadori jelezte, ázsiai partnereket is bevonnának a fejlesztésbe. Ezek között van két indonéz cég (Telin, XL Axiata), valamint a szingapúri Keppel.

A tervek szerint az Echo 2023-ra készülhet el, míg a Bifrost 2024 végére épülhet meg. A közösségi felületeiről ismert vállalat egyébként tavaly májusban jelentette be, hogy egy 37.000 kilométeres tenger alatti vezetéket tervez építeni Afrika partjai körül, javítva ezzel a térség internet-hozzáférését.

A Google szintén rendelkezik hasonló tervekkel.

Az Equiano nevű víz alatti kábel Afrikát és Európát kötné össze, de a technológiai óriás Loon nevű projektje léggömbökkel biztosítana 4G-elérést vidéki közösségeknek, ahol nincs megfelelően kiépítve az internethálózat.

A Google legutóbbi bejelentése szerint épp Mozambikban terjesztik ki a projekt tervezését.

A másik nagyvállalatnak is volt egy hasonló elképzelése, de abban napenergiával hajtott drónokkal biztosítottak volna internet-hozzáférést. Az Aquila névre hallgató projektet végül 2018-ban lezárták, de a hírek szerint ezt követően a vállalat az Airbus közreműködésével dolgozik hasonló drónokon Ausztráliában.