Magyarország a vezető tormatermesztő az uniós országok között

Vágólapra másolva!
Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője; a húsvéti ünnepi asztalra tormából is bátran válasszuk a hazait – emeli ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban évente mintegy 30 ezer tonna tormát termelnek, ennek közel felét Magyarországon.

Hazánkban 2020-ban – mintegy 1400 hektárnyi területen – 12 ezer tonna torma termett.

A hazai felhasználás jelentős, mellette a legtöbb tormát Németországba, az Egyesült Királyságba, Lengyelországba és Csehországba exportáljuk, alapvetően nem feldolgozott formában.

A torma hazánkban őshonos növény, termesztése elsősorban az Észak-Alföldön terjedt el.

Főbb termesztőkörzetei Debrecen, Makó, Nagykáta, Kiskunfélegyháza, illetve Budapest környékén voltak. Jelenleg a legnagyobb felületen Hajdú-Bihar megyében termesztenek tormát, Debrecentől délkeletre, Létavértes, Bagamér, Álmosd, Újléta, Vámospércs, Kokad körzetében található a termőterület 98 százaléka. Jellemző fajta a Debreceni édes-nemes (sima felületű, hosszú, bőtermő, igen fűszeres, jóízű, magas szárazanyag- és aromatartalom jellemzi, kiváló ipari felhasználásra és exportra), a Nürnbergi édes (jóízű, bőtermő) és az Erlangeni (kékes színű, érdesebb héjú, erősen csípős fajta).

Tormagyökér Forrás: NAK

A torma betakarítása jellemzően október közepén kezdődik, és szakaszosan, hónapokon át zajlik. Megfelelő körülmények között nyersen is sokáig eltartható.

Az élelmiszeripar a torma gyökerét savanyított és ecetes tartósított készítményekhez – uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé, stb. – ízesítőként is előszeretettel használja, egyedülálló íze miatt.

A torma jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allilizotiocianát okozza. Ezen vegyületek nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyát és a könnymirigyeket ingerlik; fogyasztásakor nem ritkán ezért szökik könny a szemünkbe, illetve az orrunkat is erősen ingerli.

A frissen reszelt tormának

  • magas a C-vitamin-tartalma;
  • baktérium- és vírusölő hatású,
  • fokozza a nyálkahártyák vérellátását,
  • hatásos húgyúti- és vesefertőzések,
  • makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén.

A tormalé

  • erőteljesen serkenti az epehólyag működését,
  • enyhíti a panaszokat,

túlzott fogyasztása azonban irritálhatja a nyálkahártyát - írja a közlemény.