Ugrásszerűen növelheti a vállalati termelékenységet az adatgazdaság

dell, mesterséges intelligencia
Az elménkkel vezérelt számítógépé lehet a jövő.
Vágólapra másolva!
Teljes gőzzel halad Magyarország Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiájának végrehajtása. A támogató intézményrendszer legújabb pillére, a közeljövőben nyíló MI Innovációs Központ a kis- és középvállalkozókat hozhatja helyzetbe, miközben az MI Kihívás keretében folytatódik a társadalmi tudatosítás a technológia előnyeiről, mondja Jakab Roland, a Digitális Jólét Program keretében létrehozott Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke.
Vágólapra másolva!

Nagy érdeklődés kísérte Magyarország 2030-ig szóló Mesterséges Intelligencia Stratégiájának bejelentését tavaly szeptemberben, amely kijelöli azokat a fókuszterületeket, ahol hazánk különösen nagy eséllyel teljesíthet jól a globális versenyben. Azóta dinamikusan zajlik a kapcsolódó részletes intézkedési terv megvalósítása.

„Előre meghatározott menetrendet követünk, amely a stratégia mellékletében is nyomon követhető, és komplex intézkedési tervről lévén szó, szigorú projektszemlélettel fogtunk hozzá a végrehajtáshoz. Ennek megfelelően háromszáztizenhét tagszervezetünk több, mint ezer szakértője dolgozik azon, hogy a kijelölt célokat konkrét projektekre fordítsa le. Elindult ezzel párhuzamosan egy sor ágazati együttműködés, hogy a tervezett fejlesztések mielőbb megvalósulhassanak. Rengeteg a tennivalónk!" - mondja el Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke.

Új impulzusok a nemzeti adatvagyonról szóló törvénynek köszönhetően

A hazai MI ökoszisztéma működését dedikált intézményrendszer életre hívása támogatja, amelynek első pillére a tavaly ősszel felállt Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ). A maga nemében világon egyedülálló szervezet a nemzeti adatvagyon kezelését látja majd el, valamint fő feladatai közé tartozik a másodlagos adatfelhasználás széleskörű meghonosítása is, többek között a Nemzeti Közadatportál létrehozásával. Magyarország ugyanis csak abban az esetben lehet nyertese a mesterséges intelligencia által kiváltott társadalmi és gazdasági átalakulásnak, ha a következő években beindul a magyar adatgazdaság, emlékeztet Jakab Roland, aki néhány példával is érzékelteti ennek a jelentőségét.

Az adatvezérelt mezőgazdaságban például MI-alapú, analitikus módszerekkel akár előre figyelmeztethetjük a gazdákat aszályra, jégesőre, fagykárra, valamint a vetés és betakarítás ideje is nagy pontossággal optimalizálható pusztán az adatokból nyert információk alapján.

A közlekedésben az autonóm járművek tehetők biztonságossá a forgalmi adatokból nyert és a mesterséges intelligenciával feldolgozott információk alapján.

Létezik továbbá egy úgynevezett szolárfarm telepítési modell, amely képes jóságbecslést végezni, azaz megmutatja, hogy az ország bármely pontján hol tudna a legnagyobb hatékonysággal napelemfarm működni.

A jogalkotó is lépést tart a folyamatokkal. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium február elején nyújtotta be törvényjavaslatát a nemzeti adatvagyonról, amely lefekteti a hazai adatvagyon-gazdálkodás legfontosabb szabályait, meghatározza a NAVÜ és a Nemzeti Adatvagyon Tanács főbb feladatait is. Az MI Koalíció támogatja a jogszabály elfogadását, hiszen kulcsfontosságú meghatározni az adatvagyonhoz való hozzáférés jogi kereteit, és azt is különös jelentőségűnek tartjuk, hogy az adatot forgalomképes vagyonelemként kezeljük, teszi hozzá a szakmai fórum elnöke.

Illusztráció Forrás: Origo

Külön központ segítheti az MI-alapú technológiák vállalati bevezetését

A NAVÜ mellett elindult a mesterséges intelligencia fókuszú alap- és alkalmazott kutatások felpörgetésére hivatott MI Nemzeti Laboratórium (MILAB), amely a SZTAKI égisze alatt egyben minél több magyar részvételű nemzetközi együttműködést törekszik tető alá hozni. Az MI ökoszisztéma új intézményrendszerének harmadik pillére, a közeljövőben induló MI Innovációs Központ pedig a hazai kis- és középvállalkozások számára kínál remek lehetőséget, hiszen az alkalmazások minél szélesebb körű bevezetését segíti elő. A központ megismertet a különböző MI-alapú technológiákkal, konzultációs célból trénereket biztosít, kész alkalmazás csomagokat állít össze, valamint megteremti a kkv-knak az egymástól való tanulás lehetőségét.

A hiedelmekkel ellentétben a mesterséges intelligencia nem kizárólag az óriások játszótere.

Számos megoldás már egészen kis cégmérettől elérhető, vagyis ez nem szabad, hogy elrettentse a vállalkozókat – mondja Jakab Roland. Annak érdekében, hogy a magyar vállalatok mérettől függetlenül minél bátrabban vágjanak bele az MI-fejlesztésekbe, kísérletezési támogatási alap létesül, amelynek köszönhetően a kkv-k kockázatmentesen tesztelhetik az új technológiákat. E kísérletező szervezeti kultúra ösztönzéséhez az MI Innovációs Központ markáns piaci és bróker funkciója társul, amelynek értelmében piacterek jönnek létre az ökoszisztéma szereplőinek gyors egymásra találásának biztosítására. Aki tehát modernizálni szeretne, az MI Innovációs Központnál vagy akár az MI Koalíciónál szakértői segítséget kaphat, hiszen számtalan lehetőség létezik, köztük magyar fejlesztések, amelyek jelentősen optimalizálhatják az üzleti folyamatokat. Az MI Stratégia tíz év alatt 26 százalékos termelékenységjavulást vár a kkv szektorban az MI hatására, a GDP pedig 15 százalékkal nőhet ez idő alatt, vagyis valóban nagy a tét.

Folytatódik a százezres teljesítőt megcélzó társadalmi tudatósító kampány, az MI Kihívás

Az MI tudatos használatát a decemberben indult online alapozó kurzus, az MI Kihívás hivatott új szintre emelni. A kezdeményezés célja, hogy minél többen szerezzenek átfogó megértést a technológiában rejlő előnyökről. A mesterséges intelligencia jobbá, könnyebbé teszi életünket, és minél többen értünk hozzá társadalmi szinten, annál jobban fogjuk tudni kiküszöbölni az esetlegesen benne rejtőző rosszat is – mutat rá Jakab Roland.

A vállalatok számára különös fontos megismerkedni az alapvető felhasználási esetekkel: munkafolyamataik különböző döntéselőkészítő és előrejelző algoritmusokkal jelentősen optimalizálhatók, az ügyfélszolgálat színvonala megfelelő automatizációs megoldásokkal lényegesen javítható, az ügyfeleket pedig korábban soha nem látott pontossággal személyre szabott üzenetekkel és szolgáltatásokkal lehet megszólítani. Az MI Kihívás egy igazi „látókör tágító" kurzus, amely mindenkinek a javára válik.