Világmegváltó egészségügyi megoldások helyett sok millió dollárt nyelt el a csaló startup

Elizabeth Holmes, Theranos
SAN JOSE, CALIFORNIA - JUNE 28: Former Theranos founder and CEO Elizabeth Holmes arrives at the Robert F. Peckham U.S. Federal Court on June 28, 2019 in San Jose, California. Former Theranos CEO Elizabeth Holmes and former COO Ramesh Balwani appeared in federal court for a status hearing. Both are facing charges of conspiracy and wire fraud for allegedly engaging in a multimillion-dollar scheme to defraud investors with the Theranos blood testing lab services. Justin Sullivan/Getty Images/AFP (Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Elizabeth Holmes éveken át ígérte, hogy startup vállalatával megreformálja az egészségügyet, noha ez sosem történt meg. A többek szerint az évszázad csalását elkövető nő több százmillió dollárt zsebelt be, azonban most akár 20 év börtönt is kaphat a hazugságai miatt.
Vágólapra másolva!

Az 1984-es születésű Elizabeth Holmes jó körülmények között, biztos családi háttérben nőtt fel. Édesapja az Enron energetikai nagyvállalat alelnöke volt, édesanyja pedig az amerikai Kongresszusban dolgozott. Szüleinek sikerei már korán arra motiválták, hogy létrehozzon, feltaláljon valami újat, lehetőleg valami oilyasmit, ami az emberiség hasznára válhat. 2002-ben bekerült a világszerte ismert Stanford Egyetemre, ahol vegyészmérnöknek tanult. Életének ebben az időszakában állt elő első forradalmi ötletével: egy olyan tapaszt alkot meg, amely kimutatja, hogy a használója elkapott-e valamilyen fertőzést, illetve, ha szükséges, antibiotikumot is képes kibocsátani magából a diagnosztizált bajra– írja a BBC.

Egy évvel később, 2003-ban pedig a tanulmányaira félretett pénzből megalapította saját cégét, a Theranost.

A vállalat létrehozásával Elizabeth azt ígérte, hogy forradalmasítani fogja a vérből történő diagnosztizálást. Első megvalósítani kívánt tervei között szerepelt, hogy kifejlesszen egy olyan orvosi eszközt, amellyel fájdalommentesen lehet vért venni, amit főleg Holmes tűfóbiája ihletett - derül ki a CNBC összeállításából.

Később pedig egy olyan eljárást harangozott be,

amely egyetlen vércsepp segítségével akár több százféle betegséget is képes diagnosztizálni néhány órán belül, idértve péládul a rák egyes fajtáit.

Így a fiatal, ígéretes tehetség hihetetlennek tűnő ígéreteinek valóra váltásával jelentősen csökkentette volna a laborvizsgálatok magas költségét, illetve az eljárások idejét.

A képen Elizabeth Holmes Forrás: NurPhoto via AFP/Yichuan Cao

Hírnév és imádat

Ebben az időben a befektetőnek nem is volt többre szükségük, elég volt nekik a Theranos által tett nagyratörő egészségügyi fejlesztések ígérete, melyek ha valóra válnak, olyan jelentőséggel bírnak majd, hogy a beléjük ölt néhány milliárd dollár aprópénznek fog tűnni azok gazdasági és társadalmi hasznai mellett. Holmes előadásai annyira meggyőzőek és lelkesítők voltak, hogy a technikai részletek teljesen a háttérbe szorultak - emeli ki a Növekedés.hu összeállítása.

A reménykedők a startupba több százmillió dollárnyi tőkét fektettek be, aminek piaci értéke így a felfokozott várakozás csúcspontján elérhette a 9 milliárd dollár, azaz a nagyjából 2700 milliárd forint (!) értéket.

Holmes későbbi elmondása szerint a cég több mint 720 millió dollárt gyűjtött kockázati és tőkebefektetőktől.

Elizabeth Holmes pedig a világ legfiatalabb, önerőből milliárdosnők vált személyként szerepelt például a Forbes és a Fortune címlapján. Cégének igazgatóságában pedig olyan jól ismert személyek ültek, mint például Henry Kissinger, egykori külügyminiszter, illetve Rupert Murdoch médiamágnás.

Fontos kiemelni: a befektetőknek sokszor fontosabb a személy, mint az, amit hirdetnek. Holmes pedig igencsak meggyőző tudott lenni. Előadásainak egyik meghatározó része volt, amikor elmesélte, hogy a nagybátyjánál bőrrákot diagnosztizáltak fiatalon, így korán elvesztette őt.

A Theranos alapítója így mindig kiemelte, hogy a technológiával, amit fejlesztenek, kevesebb embernek kell majd idejekorán örök búcsút vennie szeretteitől.

Mindemellett Holmes biztos volt abban, hogy vállalatával képes lesz - lényegében - megváltani a világot, ami még hitelesebbé tette a reménykedők szemében. A CNBC beszámolója szerint a cégvezető azért is volt ennyire sikeres, mert maga is elhitte a saját hazugságait.

A képen Elizabeth Holmes látható, ahogyan a kulisszák mögött pózol a 2015-ös Glamour Év Nője díjátadón. Forrás: AFP/2015 Getty Images/Nicholas Hunt

Kipukkadt az álomlufi

A startup évekig próbálta titkolni kísérleteinek valódi eredményeit: üzletit titoktartásra, vagy a negatív hírek forrásainak megbízhatatlanságára hivatkozva. Azonban 2015-ben a Wall Street Journal egyik újságírója cikkében két kutató segítségével, leleplezte a vállalat hazugságait.

A lap állításai szerint a Theranos csak hagyományos vérvizsgálati eszközöket használ, mivel az úttörő technológiaként hirdetett szerkezet, az Edison, nem rendelkezik engedéllyel, mivel nagyon pontatlan eredményeket ad.

Ez a látszólag nem túlságosan erőteljes megállapítás a hazugságokra épített vállalat halálos ítéletét jelentette. A leleplező anyag megjelnése után még pár hónapig működhetett a vállalat. Aztán 2016-ban az amerikai tőzsdefelügyelet elő nem állt azzal a kijelentéssel, hogy a startup vezetői és alkalmazottjai csaltak a termékdemonstrációkon, illetve becsapták saját partnereiket és az államot azzal, hogy nem hozták nyilvánosságra a valódi fejlesztési részleteket - melyek elárulták volna, hogy semmit nem képesek valóra váltani a hangzatos ígéretekből.

Végül, 2018 júniusában, vádat emeltek a cég ellen, illetve szeptemberben megindult a Theranos felszámolása.

A botrány kitörése után a vállalat alapítóját felkereste egy dokumentumfilmes csapat, akiknek Holmes elmondta, hogy meggyőződése, hogy ő mindent jól csinált. A stáb producere, Jessie Deeter, elmondása szerint az ügy főszereplője, a szakmai és üzleti szempontból is ígéretes tehetségnek tartott Homes semmiféle megbánást nem mutatott cégének zavaros állításaival kapcsolatban.

A képen Elizabeth Holmes (balra) látható, ahogyan Alan Murrayvel (jobbra) beszélget a Fortune Global Forum konferenciáján 2015-ben. Forrás: AFP/2015 Getty Images/Kimberly White

Áldozat vagy bűnös?

A növekedés.hu megírta, hogy Holmes a mostani vád szerint hat rendbeli csalást követett el, így akár 20 év börtönt is kaphat. A cégébe fektetett pénzek ugyanis időközben jórészt kámforrá váltak., bár Holmes a részvények egy részét visszafizette.

Érdekes adalék, hogy a Reuters szerint a nő ügyvédjei bizonyítékokkal akarják alátámasztani, hogy Holmesnak kapcsolata volt a Theranos volt vezető menedzserrével, Ramesh Balwanival, aki elvileg a múltban minden lépését irányította.

A nő elmondása szerint szinte egyáltalán nem hozhatott saját döntéseket, még abban sem, hogy milyen ruhát viseljen vagy mit egyen, ezért nem lehet felelősségre vonni tettei miatt.

Hozzátette, hogy a férfi többször bántalmazta pszichésen és érzelmileg is. Az egykori vezető menedzser a tagadja vádakat.

Mindemellett Holmesnak nyáron született gyermeke, ami Emily D. Baker ügyvéd szerint nem lesz hatással a tárgyalásra, de a bíró valószínűleg figyelembe fogja venni ezt a körülményt, amennyiben bűnösnek találják a vádakban. Mindent összevetve jelenleg minden jel arra mutat, hogy Elizabeth Holmes hazugságai bizonyíthatóak, így akár 20 év börtönbüntetést is kaphat, ha minden vád igaznak bizonyul vele szemben.

Elizabeth Holmes pere szeptember első napjaiban indult, és az NBC beszámolója szerint, a nő védői mindent megtesznek azért, hogy Holmes-t kedvező színben tüntessék fel az eljárásban, ideértve azt is, hogy

a mostasnra pénzügyileg teljesen lenullázódott startupot munkahelyteremtő és 176 szabadalommal rendelkező vállalatként mutassák be.

További érdekesség, hogy a tanúk listáján szerepel az a John Carreyrou, aki a Wall Street Journal-nál 2015-ben és 2016-ban a kamuvállalkozás leleplezéséhez vezető anyagokat közölt. "Ő egy elképesztően jó színész" - mondja az újságíró. "El tudja bűvölni az embereket, és elérni náluk azt, hogy azt higyjék, amit ő szeretne, hogy higyjenek" - tette hozzá.