Áttörte a 2 ezer milliárd dolláros álomhatárt a Google

Members Of Congress, Cindy McCain Discuss Child Sex Trafficking GettyImageRank2 People Justice - Concept USA Washington DC Lobby Headquarters Google 2015 Horizontal STAND SOCIAL ISSUES CRIME LAW
WASHINGTON, DC - JANUARY 08: People stand in the lobby of Google's Washington headquarters, January 8, 2015 in Washington, DC. Google held a news conference with Right4Girls and the McCain Insitute to discuss ways to combat and prevent child sex trafficking. Mark Wilson/Getty Images/AFP (Photo by MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A Google anyavállalatának, az Alphabet-nek a piaci értéke hétfő délután áttörte a 2 ezer milliárd dollárt. Erre a teljesítítményre kevesebb mint két évvel azt követően került sor, hogy 2020 januárjában a vállalat belépett az 1 ezer milliárd dollárt érő vállalatok sorába - írja a Bloobmerg.
Vágólapra másolva!

Az Alphabet ezzel a teljesítménnyel két másik technológiai óriás, az Apple és a Microsoft mellé zárkózott fel. A Google anyaholdingján kívül pusztán ez a két nagy technológiai cég mondhatta el magáról, hogy papírjaik nyílt piaci kereskedése révén értékük áttörte ezt a szintet.

Az Alphabet gigantikus növekedését az online hirdetési piac elképesztő ütemű fejlődésének köszönheti, amelyet lényegében a cég Google platformja és a Facebook közösen ural, kiszaktítva a teljes torta közel felét.

Az eMarketer 2021 májusi jelentésében felidézi, hogy a Google 2020-ban a globális hirdetési bevételek 27,5 százalékát tudhatta magáénak, míg a Facebook a 22,3 százalékát. Az Alibaba 8,6 százalékot, az Amazon pedig 5,2 százalékot tudhatott magáénak.

Illusztráció Forrás: Getty Images via AFP/2015 Getty Images/Mark Wilson

Az Alphabet tehát az online hirdetési piac meghatározó szereplője lett, elsősorban keresőszolgáltatásai révén. A "guglizás" az utóbbi években az online keresések alapvetésévé vált, megingathatatlannak tűnő pozíciót biztosítva a vállalatnak.

A vállalat piaci értéke ugyanakkor nem sokkal azután, hogy a kereskedésben átlépte a 2 ezer milliárd dolláros álomküszöböt, visszaesett nem sokkal ez alá a szint alá.