Fenntarthatóbbá válhat az egyik legszennyezőbb iparág, a cementgyártás

architecture blue build builder cement concrete construction equipment helmet industrial industry iron job machine man metal new outdoors repair rod roof safety site steel structure tool urban wet work
CSOK lakóház építés
Vágólapra másolva!
Az építőipart sem hagyja érintetlenül a zöld fordulat. Ennek legújabb állomása, hogy a világ legnagyobb cementgyártójának számító LafargeHolcim 3,4 milliárd dollárért vásárolja föl a Firestone Building Products nevű, tetőszerkezetekkel foglalkozó céget. Az üzlet annak érdekében jön létre, hogy a LafargeHolcim egyre inkább eltolódjon a megújuló energiák felé.
Vágólapra másolva!

A klasszikus nagyvállalatokat is folyamatosan éri el a zöldhullám, aminek legutóbbi állomása a LafargeHolcim nemrég tett bejelentése volt a Firestone Building Products (FSBP) felvásárlásáról. A 3,4 milliárd dolláros üzlet keretében a LafargeHolcim egyre inkább tolódik el a megújuló energiaforrások hasznosítása felé, mivel a felvásárolt vállalkozás elsősorban zöld és energiahatékony megoldásokat szállít a tetőszerkezetek piacára – írja a CNBC.

A LafargeHolcim vezérigazgatója, Jan Jenisch külön is kiemelte nemrég, hogy

az FSBP legnagyobb ereje az új, fenntartható fejlesztésekben rejlik, amivel „tökéletesen illeszkedik" a LafargeHolcim célkitűzéseihez.

A társaság ugyanis, tette hozzá Jenisch, a legfenntarthatóbb és a leginnovatívabb épületalapanyag-beszállító kíván lenni a jövőben.

Egy változó iparág

Nem meglepő, hogy az egész építőiparra egyre nagyobb zöld nyomás nehezedik, mivel a szektor környezeti hatása igen jelentős.

Egy 2018-as jelentés szerint évente több mint 4 milliárd tonna cementet termel az iparág, ami a globális szén-dioxid-kibocsátás nagyjából 8 százalékát adja.

A LafargeHolcim cementgyártó is meglovagolja a zöldhullámot Forrás: NurPhoto/Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto/Wassilios Aswestopoulos

A szektor pedig az elmúlt időszakban el is kezdett átállni a környezetkímélőbb és fenntarthatóbb megoldásokra. A LafargeHolcim számára is csak az átállás egy része az FSBP felvásárlása. A társaság ugyanis már eddig is elkezdett olyan termékeket gyártani, melyek jelentősen kisebb környezeti terhelést jelentenek a korábbi anyagokhoz képest, mint például az ECOPact zöldbeton.

Zöld és fenntartható

Az üzlet másik jelentősége abban áll, hogy egyre tisztábban látszik, a tetőszerkezetek gyártása során is folytatódik az eltolódás a zöld megoldások felé.

A megújuló energiaforrások (különösen a napelem-panelek), illetve a „zöld tetők" már eddig is jól ismertek voltak a szektorban, azonban most már a kevésbé látványos területeket is elérte a zöld forradalom.

A tervezés és a kivitelezés szintjén is érezhető ugyanis a változás, ahogy a gyártók folyamatosan karolják föl a fenntarthatóságot szem előtt tartó technológiákat és ötleteket.