Kiskaput hagyott magának a szuperbefektető, 85 milliárd dollárnyi szénnel bukott le

bányadömper, bánya, dömper
3200181 09/26/2017 A BelAZ heavy-duty dump truck with coal at the Chernigovsky coal mine owned by Siberian Business Union, in the Kemerovo Region. Alexandr Kryazhev/Sputnik
Vágólapra másolva!
Az ígérete ellenére hatalmas érdekeltséggel rendelkezik a széniparban a világ legnagyobb eszközkezelője. A BlackRocknak ugyanis 85 milliárd dollárnyi tőkéje van szénipari befektetésekben, miközben a vállalat megfogadta, hogy kiszáll a szennyező szektorokból.
Vágólapra másolva!

Még egy év sem telt el azóta, hogy a BlackRock hivatalosan bejelentette, eladja a legtöbb érdekeltségét a szennyező iparágakban. Most azonban kiderült, a vállalatnak még mindig 85 milliárd dollárja van a szénipari vállalatok részvényeiben – írja a The Guardian.

Mindez úgy történhetett meg, hogy a vállalat kihasznált egy, a saját üzletpolitikájára vonatkozó kiskaput.

A belső szabály ugyanis az, hogy a BlackRock vásárolhat olyan cégek részvényeiből, melyek szénből származó bevétele nem éri el az összbevétel egynegyedét.

Így pedig az eszközkezelőnek gond nélkül lehet jelentős érdekeltsége a világ legnagyobb szénbányacégeiben is. A BlackRock olyan társaságok részvényeit és kötvényeit tartja ugyanis, mint az indiai Adani-konglomerátum, a brit BHP és Glencore, vagy a német RWE.

A szén egyébként azért kiemelt figyelmet kapó nyersanyag, mert az ahhoz köthető ipar az egész energiaszektor egyik legszennyezőbb területe. Nem véletlen, hogy a szénfelhasználásban korábban élen járó ázsiai országok is igyekeznek eltávolodni a széntől.

Szénszállító teherjármű (illusztráció) Forrás: AFP/Sputnik/Alexandr Kryazhev

Amikor 2020 januárjában a BlackRock bejelentette az új üzletpolitikáját, sokan üdvözölték a lépést, és számos szakértő, illetve aktivista reménykedett abban, hogy más nagyvállatok is követik majd a példáját. A BlackRock egyébként összesen 7800 milliárd dollárnyi eszközt kezel.

A friss adatokat a Reclaim Finance és az Urgewald nevű kampánycsoportok tették közzé, melyek most azt kérik a BlackRock vezetésétől, hogy teljesen szálljanak ki a szénhez köthető befektetésekből. A fenti kiskapu egyes esetekben ráadásul különösen rosszul fest.

Az eszközkezelőnek ugyanis például 24 milliárd dolláros érdekeltsége van olyan vállalatokban, melyek nemhogy csökkenteni, de egyenesen növelni kívánják a szénkitermelést

– ilyen például a japán Sumimoto vagy a dél-koreai Kepco.

A vállalat azzal védte magát a kritikák ellen, hogy ők tartották magukat az eredeti célkitűzéshez, és leépítették az érdekeltségeiket minden olyan cégben, melynek összbevételének több mint egynegyede szénből származik.

Van azonban egy másik kiskapu is, amelyet még a befektetők sem tudnak becsukni.

A BlackRocknak ugyanis összesen több mint 5000 milliárd dollárnyi érdekeltsége van úgynevezett indexeszközökben.

Ezek olyan befektetési eszközök, melyek teljes tőzsdeindexeket követnek, vagyis itt nincs is lehetőség szemezgetni a cégek között. Végső soron tehát a BlackRock ezeken keresztül is csatornáz be tőkét a szennyező iparágak vállalataihoz.