Mindenkori csúcsot döntött tavaly a réztermékek kínai importja. Ez pedig igen jó hír az egész világgazdaság számára, mivel arra utal, hogy lendületesen áll talpra a kínai ipar.

A réztermékek 2020-as kínai importja 6,68 millió tonnát tett ki, ami egyharmados növekedésnek számított a 2019-es szinthez képest. Ráadásul már jóval az év vége előtt sikerült megdönteni a mindenkori éves importcsúcsot. Ez pedig arra utal, hogy a kínai gazdaság igen lendületesen állt talpra a koronavírus-járvány által okozott nehézségekből – írja a Mining.com. Mindeközben a kínai alumíniumexport 2017 óta nem látott alacsony szintre süllyedt.

A tavalyi importcsúcsot úgy sikerült elérni, hogy decemberben már az egymást követő harmadik hónapban mutatott zsugorodást a kínai behozatal. A decemberi teljes import 512.332 tonna volt, ami 8,7 százalékkal maradt el a novemberi szinttől, és május óta nem látott alacsony értéknek számított.

A rézimport is jelzi a kínai gazdaság talpra állásátForrás:Shutterstock

Az elemzők azonban nem ijedtek meg az utolsó negyedéves gyengüléstől. He Tianyu, a CRU Group elemzője például hangsúlyozta, a decemberi adat megfelelt a várakozásoknak, és arra számítanak, hogy januárban is csökkenés jön – ami indokolt az igen magas bázis miatt.

A szakember kiemelte, a 2020-as rekord importot igen erősen fűtötték nemcsak az állami tartalékkészletek, de a kínai gazdaság lendületes talpra állása is. Emellett fontos volt, hogy a járvány hatására igen kedvező árrés keletkezett a londoni és a sanghaji rézárfolyamok között. Ennek a résnek a bezárulása okozta egyébként az utolsó hónapok importcsökkenését – a kereslet ugyanis erős volt, de nem tudta ellensúlyozni az árrés beszűkülését.

A friss adatokból kiderült az is, hogy az alumíniumtermékek kínai exportja a 2020-as év egészében 4,6 százalékkal csökkent. Annak ellenére is, hogy decemberben 456.130 tonnát tett ki a kivitel, ami március óta nem látott magas szint volt, és 7,6 százalékkal múlta felül a novemberi értéket.