Az ipari fémek éve volt 2020

Ship propellers from Mecklenburger Metallguss ECONOMY shipbuilding Company and Metal Metal industry FOUNDRY WATER Shape PROTECTIVE CLOTHING CASTING Bronze
08 May 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Waren: In the foundry of Mecklenburger Metallguss GmbH MMG the slag is removed from the aluminium bronze before casting a large ship propeller. A total of 165 tons of material with a temperature of about 1,170 degrees is poured into a mold. The propeller for a large Korean container freighter will later have a diameter of 10.40 meters and weigh 117 tons. Less than a year after its transition to independence, MMG sees itself on the upswing again. Photo: Bernd Wüstneck/dpa
Vágólapra másolva!
A 2020-as év egyik legerősebb eszközcsoportjának az ipari fémek számítottak. A nyersanyagok ugyanis hasítottak a tőzsdén 2020-ban, elsősorban az erős kínai keresletnek és a kínálati oldal akadozásainak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Az ipari fémek ott voltak 2020 nagy nyertesei között a befektetési eszközök körében. December közepéig az MSCI Industrial Metal Index – amely olyan fémek árfolyamát követi, mint a réz, a nikkel vagy az alumínium – 21,4 százalékos pluszban állt az év egészében. Ez alig maradt el a nemesfémeket követő index 21,9 százalékos növekedésétől – derült ki a Mining.com összefoglalójából.

Mindeközben az S&P GSCI index, amely a fémek mellett a mezőgazdasági és energiaszektorral összefüggő nyersanyagok teljesítményét méri, 10 százalékos mínuszban állt 2020 egészét tekintve.

Az egyes ipari fémek között a réz kimagaslóan erősen teljesített, köszönhetően elsősorban a lendületes kínai keresletnek

– Kína a világ legnagyobb rézfelhasználója.

Ezzel párhuzamosan viszont az is igen fontos tényező volt, hogy az olyan, relatíve újnak számító technológiák, mint az elektromos autók vagy a megújuló zöld energiák, szintén igen erős rézkeresletet generáltak.

A fémek királya azonban idén mégsem a réz, hanem a vasérc volt. Az acéliparban használt nyersanyag árfolyama ugyanis december közepéig közel 70 százalékot erősödött 2020-ban, és a szingapúri tőzsdén például 2013 óta nem látott csúcsra emelkedett.

Az ipari fémek bekerültek 2020 nyertesei közé Forrás: Shutterstock

A háttérben nem kizárólag a kínai ipar felívelése állt.

Novemberben már a feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek arra utaltak, hogy számos ország feldolgozóipara elkezdett talpra állni a korábbi mélyrepülésekből, fűtve ezzel az ipari fémek iránti keresletet.

Ehhez jött még, hogy az évben, a koronavírus-járvány miatt, a bányaszektorban is komoly leállások voltak, vagyis a kínálati oldal is megbicsaklott. Ez szintén alátámasztotta a fémek drágulását, de legalábbis a stabil árfolyamokat.

Mindezek mellett számos elemző azzal számol, hogy

az ipari fémek erősödése várhatóan kitart még 2021-ben is.

Ahogy ugyanis az állami pénzcsapok – különösen az Egyesült Államokban – még egy ideig nyitva maradnak, a világgazdasági talpra állásnak pedig részét képezik az erőteljes infrastrukturális beruházások, úgy tarthat ki az ipari fémek iránti kereslet. Összességében tehát úgy tűnik, egyelőre nem látszik valószínűnek egy nagyobb negatív korrekció az ipari fémek piacán.