Már idén emberszerű robotok sorozatgyártásába fogna egy hongkongi vállalat

Sophia, robot
Humanoid robot "Sophia" is presented during the "Impact 2018" digital economy forum on June 13, 2018 in Krakow, Poland. / AFP PHOTO / TOMASZ WIECH
Vágólapra másolva!
A világjárvány új lehetőségeket nyitott meg a robotikai ipar számára, amelyet a hongkongi Hanson Robotics szeretne kihasználni. A vállalat azt tervezi, hogy 2021 első felében kezdi forgalmazni modelljeit, illetve év végére az emberszerű robotok sorozatgyártásába kezdene - írta meg a Fox Business.
Vágólapra másolva!

A Hanson Robotics vállalatának a híres Sophia nevű robot 2016-os bemutatása óta új jövőképe van. A cég azt tervezi, hogy a 2021-es év végére elkezdi modelljei sorozatgyártását. Ezek olyan modellek, amelyek segíthetnek majd a tulajdonosoknak a kommunikációban, terápiás alkalmazásokban, és számos nehéz helyzetben.

Ahogy az Origo korábban beszámolt róla, Sophia volt az első robot a világon, aki igazi állampolgárságot kapott, mégpedig Szaúd-Arábiában. A Hanson Robotics tervezésű robot akkor egy kisebb beszédet is tartott, hogy bemutassa, mennyire képes emberien kifejezni magát.

Az emberszerű Sophie nevű robot Forrás: AFP/Tomasz Wiech

- mondta David Hanson, a robotikai vállalat alapítója és vezérigazgatója. Hozzátette, hogy szerinte a járványhelyzetben a robotok nem csak egészségügyben tudnak segítséget nyújtani, hanem a kereskedelmet, és a légitársaságokat is támogathatják.

A Hanson 2021-ben több ezer robotot szeretne eladni, amelyek lehetnek kisebb, illetve nagyobb méretű gépek is. Továbbá idén dobná piacra az egészségügyi szektorra fejlesztett Grace nevű modelljét is.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Egy robotika professzor, Johan Hoorn szerint,

a világjárvány felgyorsíthatja az emberek és a robotok közötti kapcsolat megteremtésének folyamatát, hiába jár a technológia még gyerekcipőben.

Fontos megemlíteni, hogy más szereplők is jelen vannak az iparban. A SoftBank Robotics Pepper nevű robotjának a feladata, hogy felderítse azokat az embereket, akik nem viselnek maszkot. Mindemellett Kínában a CloudMinds robotikai cég segített egy olyan kórháznak a felállításában Vuhanban, amit robotok működtettek.

A robotok használata a járványt megelőző időkben is jelentősen növekedett. A Nemzetközi Robotikai Szövetség jelentése szerint 2018 és 2019 között a professzionális szolgáltatást nyújtó robotok értékesítése világszerte 32 százalékkal ugrott meg, elérve a 11,2 milliárd dolláros összértéket.