Ezek a lehetőségek segítik a fiatal családok otthonteremtését

lakáshitel euró euro pénz hitel otthon
Vágólapra másolva!
Az otthonteremtési támogatások jelentős része a meglévő vagy a tervezett gyermekekkel igényelhető a családoknak, de azoknak is van lehetősége, akiknek nincs és nem tudnak vagy nem szeretnének gyereket vállalni. A Duna House Pénzügyek szakértői gyűjtötték össze a lehetőségeket a fiatal családok számára.
Vágólapra másolva!

A januártól módosuló támogatások nagyon széles körben segítenek a fiatal családoknak az otthonteremtésben.

– emeli ki Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője. Az adó-visszatérítési támogatásoknál ez az összeg maximálisan 5 millió forint lehet, míg az alacsonyabb áfával vásárolt újlakások esetében az ingatan értékétől függ a segítség mértéke.

A gyermek vagy gyermekek vállalása nélkül felhasználható otthonteremtési kedvezmények a következők:

  • Kedvezményes újlakás áfa: a 2021. januárjától újból bevezetett kedvezményes lakásáfa mindenki számára elérhető otthonteremtési segítség. A kedvezmény hatására jelentős emelkedés várható az újépítésű projektek számában, így egyre több család juthat korszerű, jó minőségű otthonhoz.
  • Adó-visszatérítési támogatás: A lakásáfa kedvezmény a nagyobb projektek mellett magánszemély által épített új ingatlanokra is igényelhető, akik a telek vételára és a bekerülési költség után maximum 5 millió forint értékű adó-visszatérítési támogatást igényelhetnek ebben az esetben a 27 százalékos áfából.
  • Az adó-visszatérítés ugyanezen feltételekkel használtlakás bővítésére és korszerűsítése után is igényelhető, ha az preferált kistelepülésen helyezkedik el, azaz a Falusi CSOK szintén idén bővített listájában szerepel.
Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

A Babaváró támogatás, a csok, az ehhez kapcsolódó támogatott hitel és illetékmentesség, valamint az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez már mindenképpen szükséges a családoknak vagy gyermekkel rendelkezni, vagy vállalni legalább egy esetenként akár két vagy három gyermeket. Ezeknél a kedvezményeknél gyermekszámtól függően összesen akár 30 millió forint feletti támogatási összeg is megszerezhető az otthonteremtéshez a családok számára.