Hamarosan árverezik a világ legöregebb whiskyjét

A legrégebbi, legöregebb, ismert whisky, árverés, Old Ingledew Whiskey
Old Ingledew Whiskey
Vágólapra másolva!
Hamarosan árverésre küldik a világ legrégebbi whiskyjét. A szeszesital akár több tízezer dollárjába is kerülhet a vásárlónak.
Vágólapra másolva!

A világ legöregebb whiskeyjére, a The Old Ingledew Whiskey-re június 22. és 30-a között online árverésen lehet licitálni. A Skinner beszámolója szerint az ajánlatok várhatóan 20 ezer és 40 ezer dollár (körülbelül 6 millió és 12 millió forint) közé fognak esni. A szeszesital korához méltó történettel rendelkezik, amit a palack új tulajdonosa vihet majd tovább.

A palack története

A Georgiai Egyetem szénizotópos kormeghatározással kiderítette, hogy a bourbont valószínűleg 1762 és 1802 között az amerikai függetlenségi háború és a whiskeylázadás idején gyárhatták, de hogy pontosan, hol az a mai napig nem teljesen világos.

The Old Ingledew Whiskey, avagy a világ legöregebb whiskey-je Forrás: Skinner Auctioneers & Appraisers

A Skinner egyik szakértője, Joseph Hyman szerint:

A bankár John Pierpont Morgan állítólag egyik georgai látogatása során vásárolta meg az alkoholt, amit az aukciósház szerint 1860-ban palackoztak LaGrange városában - bár a palackozás helye egyáltalán nem biztos. Fia, Jack Morgan, a whiskey-t később aukcióra küldte, amely a dél-karolinai James Byrneshez került, a másik kettő palackot pedig Franklin D. Rooseveltnek, Morgan távoli unokatestvérének és Harry S. Trumannek ajándékozta az 1940-es évek elején.

Byrnes a palackot egy közeli barátjának és szomszédjának adta, Francis Drake-nek, akinek családja három generáción keresztül őrizte az üveget..

A világ legrégebbi whiskey-jeként tartják számon, viszont közel sem a legdrágább. 2019-ben egy ritka, 60 éves palackot árvereztek el (neve: Macallan Fine and Rare 60-Year-Old 1926), amely 1,9 millió dollárért (ami körülbelül 571 millió forint) kelt el.