A Novatek orosz energiaóriás a napokban azt közölte, hogy 20 éves megállapodást kötött Arctic LNG 2 projektjének részvényeseivel a cseppfolyósított földgáz teljes mennyiségének adásvételéről. A vállalat szerint az Oroszország sarkvidéki zónájában megépített üzem az LNG-értékesítését 2023-ban kezdi meg.

A társaság igazgatóságának elnöke, Leonid Mikhelson elmondta:

Az Arctic LNG 2 projektben résztvevők közötti hosszú távú felvásárlási megállapodások biztosítják az LNG értékesítéséből származó jövedelemáramlást, így a projekt teljes finanszírozása biztosított."Az orosz Arctic LNG 2-ből származó cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjára irányuló projekt építése már 39 százalékban befejeződött, és a tervek szerint 2023-ban elindul.

Egyre fontosabb az LNG

Tény, hogy az LNG (liquefied natural gas, cseppfolyós földgáz) a világ energiaellátásában egyre nagyobb szerepet kap. A koncentrált energiahordozó a tengeren jól szállítható és viszonylag kis költséggel tárolható. Oroszország célja, hogy 2035-ig megháromszorozza LNG-termelési kapacitását 140 millió tonnára. Emellett növelni kívánja részesedését a gyorsan bővülő globális LNG-piacon is.

A hatalmas beruházásból épülő LNG-projekt 2023-ban már működésre készForrás: Sputnik via AFP/Pavel Lvov

Oroszország erőforrásokban gazdag sarkvidéki régiójában, a Gidai-félszigeten található Arctic LNG 2 létesítmény a Novatek második üzeme az Északi-sarkvidéken. A projekt három "LNG-train" építését foglalja magában, amelyek össztermelési kapacitása 19,8 millió tonna évente. Az Arctic LNG 2 három LNG cseppfolyósító berendezése egyenként 6,6 millió tonna kapacitású. 

Miért cseppfolyósítják a földgázt?

A múltban azt a földgázt, amelynek lelőhelye távol volt a gázvezetékektől, sokáig értéktelennek tekintették gazdaságilag. De a növekvő energiaigény és a sorra felfedezett értékes tengeri lelőhelyek kreatív megoldást sürgettek. A szándék ezeknek a gázkészleteknek a kiaknázására felgyorsította az LNG-ipar fejlődését.

Az első LNG-cseppfolyósító üzem 1964-ben kezdte meg működését az algériai Arzew-ban. A cseppfolyósítási folyamat során a földgázt kompresszióval lehűtik. Eredeti térfogatát 1/600-ra csökkentik, ami azt jelenti, hogy 600 m³ normál állapotú gázból 1 m³ cseppfolyós LNG keletkezik, így már gazdaságossá válik a hajóval történő szállítás.

A cseppfolyós gáz teherhajókkal könnyen és gazdaságosan szállítható a felhasználási helyreForrás: Sputnik via AFP/Pavel Lvov

Ma az LNG előállítást az egyik leggyorsabban növekvő alágazatnak tekintik az energiaiparban. Az LNG színtelen, szagtalan és normál hőmérsékleti és nyomás értékek között képes újra gázhalmazállapotba kerülni és felvenni eredeti térfogatát. A földgáz főleg metánból áll, de magában foglal más anyagokat is, mint a kén, a szén-dioxid,, a propán, por, víz, hélium stb. A cseppfolyósítási folyamat során ezeket a komponenseket eltávolítják és ezután a földgázt körülbelül -162 ° C-ra lehűtve folyadékká kondenzálják.

Magyarország energiaellátásában is fontos szerep jut az LNG-nek, a krki LNG-terminál megnyitása január végén fontos fejlemény volt az ország energiabiztonságának növelésében.

A most épülő oroszországi beruházásban a Novatek birtokolja a projekt többségi részesedését (60 százalék), kisebbségi részesedéssel pedig külföldi vállalatok rendelkeznek. A külföldi befektetők listáján szerepel a Total francia olaj- és gázipari vállalat (10 százalék), a kínai CNPC (10 százalék) és a CNOOC (10 százalék) cégek, valamint a Mitsui és a JOGMEC japán konzorcium (10 százalék). A projekt környezeti lábnyomának minimalizálása érdekében a Novatek egy innovatív építési koncepciót, a gravitáció alapú tartószerkezetet (GBS) alkalmazza.