Egyelőre úgy tűnik, idén karácsonykor kevesebb játék kerülhet a karácsonyfák alá. A játékiparban is érződnek ugyanis szállítmányozási fennakadások, ami visszafoghatja az értékesítési lehetőségeket is.

Komoly játékhiány alakulhat ki az idei második félévben a világban, ami akár a karácsonyi szezont is érintheti. Jelenleg fennáll a kockázata annak is, hogy a játékipar széles körében kínálati hiányok mutatkozhatnak, a babáktól a játékautókon át a kirakósokig – írja a CNBC.

A koronavírus-járvány hatására egyébként is nagyon súlyos szállítmányozási gondok alakultak ki a globális kereskedelemben, ezt pedig idén csak súlyosbította, amikor az Ever Given konténerszállító márciusban eltorlaszolta a Szuezi-csatornát. Ezek pedig szinte minden iparágat érintettek, az elektronikától a ruházati szektoron át az élelmiszeriparig.

Legutóbb pedig Kína déli partjainál kezdett el ismét szállítmányozási gondot okozni a koronavírus-járvány. Nem véletlen, hogy a cégek és az elemzők most ismét Kínára figyelnek. Különösen, hogy korábban a járvány miatt jelentősen megdrágultak a konténerek, egyáltalán, a tengeri szállítmányozás, visszafogva ezzel a kereskedelmet.

A játékgyártók is aggódnak a kereskedelem akadozása miattForrás: AFP/Getty Images/Mario Tama

A játékiparban egyelőre nem érezhető pánik az ünnepi szezonnal kapcsolatban – mondta a CNBC-nek a Jefferies elemzője, Stephanie Wissink. A szakember hozzátette, a cégek épp most léptek be a szeptemberi és októberi időszakban aktuális szállítmányok gyártásának időszakába. Wissink úgy látja, komolyabb pánik akkor alakulhat ki a szektorban, ha még a nyár végén is érezhetők lesznek jelentősebb fennakadások.

Napjainkban 2-3 hetes csúszások tapasztalhatók"- mondta Wissink, ami egybevág a Davidson pénteken kiadott elemzésével is. Utóbbi cég szakértői azonban úgy számolnak, hogy a csúszások akár egy hónaposak is lehetnek.

A Davidson elemzője, Linda Bolton Wiser emlékeztetett, a múltban tapasztalat fennakadások alapján egyelőre még reálisan elképzelhető, hogy minden gond nélkül lemegy majd a karácsonyi szezon a játékiparban. Néhány évvel ezelőtt például a Los Angeles-i kikötő dolgozóinak sztrájkja miatt merült föl, hogy nagy gondok lehetnek a karácsonyi szállításokkal, aztán végül semmilyen fennakadás nem történt.

Weiser hozzátette, nemrég beszélt az egyik legnagyobb játékgyártónak számító Mattel képviselőivel, akik továbbra is optimisták az idei eladásokkal kapcsolatban.

Az elemzők egyelőre bíznak abban, hogy bőven lesz elég játék a boltokban az ünnepi szezonraForrás: Shutterstock

A másik probléma, ami felmerült az elemzőkben, az infláció kérdése. Ahogy ugyanis a világgazdaságban elkezdett visszatérni az infláció, sok szakértő próbálta megvizsgálni, milyen lehetséges forgatókönyvek jöhetnek szóba az áremelkedések mellett. A játékiparban azonban ez nem valószínű, hogy önmagában jelentősen visszafogná a keresletet, különösen nem a karácsonyi időszakban.

Miként ugyanis Wissink jelezte, az ajándékozások esetében a vásárlók az átlagosnál kevésbé árérzékenyek. Vagyis érdemi hatást csak valóban drámai áremelkedések váltanának ki. Következésképpen, egyelőre még él a remény a szektorban, hogy nyugodt karácsony lesz idén, sok ajándékkal a fa alatt.