Az Egyesült Államokban az élelmiszeriparban és a szálláshely-szolgáltatási szektorban a munkahelyek számának fellendülését a koronavírus ellen beoltottak számának növekedése adja. Ez azonban nem érvényes azokra az iparágakra, ahol a munkavállalók könnyebben tudják otthonról végezni a munkájukat - derült ki a Chicagói Regionális Tartalékbank csütörtökön közzétett blogbejegyzéséből. A bejegyzésről a Reuters írt.

A koronavírus elleni védőoltások és a munkahelyek közötti kapcsolat az éttermi és szállodai dolgozók körében sokkal erősebb az Egyesült Államok nyugati részén, mint délen - állapította meg Scott Brave, a Chicagói Fed (regionális tartalékbank) közgazdásza.

A Chicagói Fed által közzétett tanulmány általános eredményei intuitív módon érthetők, mivel a védőoltások mind a dolgozókat, mind a vendégeket védik, enyhítik a fertőzéstől való félelmet, és okot adnak a kormányoknak arra, hogy enyhítsenek azokon a korlátozásokon, amelyek a világjárvány kezdete óta gátolják a szabadidős és vendéglátóipart. Brave egy interjúban elmondta, hogy ennél meglepőbb a regionális eltérés."A magasabb oltási arányok szerepet játszanak a korlátozások eltörlésének támogatásában, és arra ösztönzik a vendégeket, hogy visszatérjenek az étkezési és utazási lehetőségekhez" – nyilatkozta a közgazdász.

Mint elmondta a déli államokban "nincs olyan erős kapcsolat", valószínűleg azért, mert ezek az államok korábban és gyorsabban nyitottak újra, mint az ország más részei. A védőoltások beadása is lassabban haladt délen, mint máshol.

IllusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

A Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai szerint az élelmiszeriparban és a szálláshely-szolgáltatásban foglalkoztatottak száma 2 millióval alacsonyabb, mint a járvány előtti csúcsérték; ez több mint egynegyede a világjárvány kezdete óta bekövetkezett teljes álláshiánynak.

A Chicagói Fed tanulmánya azt írja, hogy a lakosság beoltott részének egy százalékpontos növekedése körülbelül 15.000 éttermi és szállásadói munkahelyet jelent. Júniusban ez 90.000, a védőoltásoknak köszönhetően létrejött munkahelynek felelt meg.

Ezzel szemben az oltások elterjedtsége és a pénzügyi és biztosítási ágazatban lévő munkahelyek között alig volt kapcsolat.Április óta, amikor a védőoltások széles körben elérhetővé váltak, és a napi oltások száma meghaladta a 3 milliót, az élelmiszer- és vendéglátóiparban havonta mintegy 220.000 új munkahely jött létre. Brave szerint az áprilisi és májusi növekedés több mint feléért az oltási ráta lehetett felelős.

A napi dózisok azóta csökkentek, így a júniusi álláshelyekre vonatkozó adatokhoz valószínűleg a védőoltások beadásának hozzájárulása is csökkent - mondta.