Kimutatták a kapcsolatot a védőoltások száma és a munkahelyek létrejötte között az USA-ban

A világ legnagyobb városai, galéria, 2021
CHICAGO, ILLINOIS - JANUARY 03: In an aerial view from a drone, Soldier Field is seen with the Chicago skyline in the background before the game between the Green Bay Packers and the Chicago Bears at Burnham Harbor on January 03, 2021 in Chicago, Illinois. Quinn Harris/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban az élelmiszeriparban és a szálláshely-szolgáltatási szektorban a munkahelyek számának fellendülését a koronavírus ellen beoltottak számának növekedése adja. Ez azonban nem érvényes azokra az iparágakra, ahol a munkavállalók könnyebben tudják otthonról végezni a munkájukat - derült ki a Chicagói Regionális Tartalékbank csütörtökön közzétett blogbejegyzéséből. A bejegyzésről a Reuters írt.
Vágólapra másolva!

A koronavírus elleni védőoltások és a munkahelyek közötti kapcsolat az éttermi és szállodai dolgozók körében sokkal erősebb az Egyesült Államok nyugati részén, mint délen - állapította meg Scott Brave, a Chicagói Fed (regionális tartalékbank) közgazdásza.

A Chicagói Fed által közzétett tanulmány általános eredményei intuitív módon érthetők, mivel a védőoltások mind a dolgozókat, mind a vendégeket védik, enyhítik a fertőzéstől való félelmet, és okot adnak a kormányoknak arra, hogy enyhítsenek azokon a korlátozásokon, amelyek a világjárvány kezdete óta gátolják a szabadidős és vendéglátóipart.

Brave egy interjúban elmondta, hogy ennél meglepőbb a regionális eltérés.

"A magasabb oltási arányok szerepet játszanak a korlátozások eltörlésének támogatásában, és arra ösztönzik a vendégeket, hogy visszatérjenek az étkezési és utazási lehetőségekhez" – nyilatkozta a közgazdász.

Mint elmondta

a déli államokban "nincs olyan erős kapcsolat", valószínűleg azért, mert ezek az államok korábban és gyorsabban nyitottak újra, mint az ország más részei.

A védőoltások beadása is lassabban haladt délen, mint máshol.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

A Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai szerint az élelmiszeriparban és a szálláshely-szolgáltatásban foglalkoztatottak száma 2 millióval alacsonyabb, mint a járvány előtti csúcsérték; ez több mint egynegyede a világjárvány kezdete óta bekövetkezett teljes álláshiánynak.

A Chicagói Fed tanulmánya azt írja, hogy a lakosság beoltott részének egy százalékpontos növekedése körülbelül 15.000 éttermi és szállásadói munkahelyet jelent. Júniusban ez 90.000, a védőoltásoknak köszönhetően létrejött munkahelynek felelt meg.

Ezzel szemben az oltások elterjedtsége és a pénzügyi és biztosítási ágazatban lévő munkahelyek között alig volt kapcsolat.

Április óta, amikor a védőoltások széles körben elérhetővé váltak, és a napi oltások száma meghaladta a 3 milliót, az élelmiszer- és vendéglátóiparban havonta mintegy 220.000 új munkahely jött létre. Brave szerint az áprilisi és májusi növekedés több mint feléért az oltási ráta lehetett felelős.

A napi dózisok azóta csökkentek, így a júniusi álláshelyekre vonatkozó adatokhoz valószínűleg a védőoltások beadásának hozzájárulása is csökkent - mondta.