Megdöbbentő kijelentést tett Elon Musk arról, hogy ő a Tesla vezérigazgatója

Elon Musk
(FILES) In this file photo taken on July 19, 2017, Elon Musk, CEO of SpaceX and Tesla, speaks during the International Space Station Research and Development Conference at the Omni Shoreham Hotel in Washington, DC. - Elon Musk's Hyperloop ultra high-speed transport system will be unveiled in Los Angeles in early December with free test rides to the public, the entrepreneur announced. "The first tunnel is almost done," Musk said on Twitter late October 21, 2018. "Opens Dec 10."Responding to comments on Twitter, Musk said there would be an opening event that night and "free rides for the public next day." (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Elon Musk hétfőn tanúskodott abban a perben, melyet a Tesla egyes részvényesei indítottak ellene. A befektetők szerint ugyanis Musk megkárosította őket, amikor 2016-ban megvásárolta a Solar City-t, melyben személyes érdekeltsége is volt. A tárgyalás még csak most kezdődött, de Muskot ismerve valószínűleg lesznek izgalmas percek a következő napokban. Ráadásul Musk közölte: egyébként utál a Tesla vezérigazgatója lenni.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött annak a pernek a tárgyalása, amelyet a Tesla részvényesei indítottak Elon Musk ellen. A 2017-ben benyújtott keresetet egyébként tavaly kellett volna tárgyalni, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

A pert indító részvényesek szerint Musk megkárosította a befektetőket, amikor 2016-ban 2,6 milliárd dollárért megvásárolta a Solar City nevű céget.

A napelem panelek gyártásában utazó vállalat akkor ugyanis a csőd szélén állt, vagyis Musk lényegében a részvényesek pénzéből mentette meg a céget. 2016-ban egyébként Musknak 22 százalékos részesedése volt a Solar Cityben, melyet az unokatestvérei alapítottak, és a milliárdos még az igazgatótanács elnöki tisztségét is betöltötte.

A részvényesek azt követelik, hogy Musk fizesse vissza a Solar City megvásárlására költött összeget. Bár az akvizíciót akkor a Tesla részvényeseinek 85 százaléka jóváhagyta, a pert indító csoport arra hivatkozik, hogy

a Solar City a tízéves története alatt 3 milliárd dolláros adósságot halmozott fel, és ennek a közel felét 2017 vége előtt kellett volna visszafizetnie.

Vagyis a vád az, hogy Musk azért vásárolta meg a Tesla pénzén a Solar Cityt, hogy megmentse a céget az adósságfizetéstől.

Elon Musk a bíróság előtt magyarázkodhat a Solar City megvásárlása miatt Forrás: AFP/Str

Mindeközben Musk védői úgy érveltek, hogy a Solar City megvásárlása a Tesla hosszú távú stratégiájának része volt, melynek eleme a különböző technológiák kombinálása.

A hétfői meghallgatásán Musk alapvetően a koronavírus-járványt hibáztatta azért, hogy a vállalat napelemekkel foglalkozó divíziója rosszul teljesített – idézi a forrásokat a TechCrunch.

Tavaly egyébként már a Tesla igazgatótanácsa meg tudott állapodni a részvényesekkel egy 60 millió dolláros kifizetésben, amelyet biztosításból álltak, de akkor a cégvezetés nem ismerte el, hogy hibázott.

Az RT.com egyébként megjegyzi, hogy mivel a per egyetlen alperese Elon Musk, így ha a részvényesek nyernek, akkor ez lesz a történelem egyik legnagyobb ítélete, amelyet egyetlen magánszemély ellen hoztak.

A tárgyalás 10 munkanapon keresztül tart majd, és Muskot ismerve várható, hogy lesznek izgalmas pillanatok. A milliárdos ennek már meg is ágyazott hétfőn, amikor (a Wall Street Journal beszámolója szerint) közölte,

utál a Tesla vezérigazgatója lenni, és sokkal inkább tervezéssel és mérnöki feladatokkal foglalkozna.

Vagyis nem csupán az ítélet, de Musk megnyilvánulásai miatt is érdekes 10 nap következik.