Újra megindult a kereskedés az orosz részvényekkel

Micex-RTS Moscow Exchange Russia oil price Moscow ruble curve electronic board displays Micex-RTS Moscow Exchange Russia's stock exchange stock price index SQUARE FORMAT
rubel dollár tőzsde Moszkva
MOSCOW, RUSSIA - JANUARY 26: The stock price index curve seen on the electronic board displays at the Micex-RTS Moscow Exchange, in Moscow, Russia on January, 26,2016. Russia's stock exchange dropped on Tuesday and the ruble fell on the back of the latest slide in oil prices. Sefa Karacan / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Egy hónap után ismét megnyitott az orosz részvénypiac, és az első nap jelentős mozgásokat hozott az árfolyamokban. Ilyen hosszú leállásra nem volt példa a Szovjetunió összeomlása óta.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön újra kinyitott az orosz részvénypiac, miután egy hónapig szünetelt a kereskedés az orosz-ukrán háború miatt.

Ilyen hosszú szünetre a Szovjetunió összeomlása óta nem volt példa

– írja a CNBC.

A nyitás azonban csak részleges volt, a moszkvai tőzsdén 33 papírral indult újra a kereskedés, helyi idő szerint délelőtt 10 és délután 2 óra között – magyar idő szerint reggel 8 és dél között. A nyitást szerdán jelentette be az orosz központi bank, és olyan nagy nevekkel is lehet már kereskedni, mint a Gazprom vagy a Sberbank.

A szabályozó azonban igyekezett meggátolni a jelentős eladási hullámot, főleg a külföldi befektetők részéről. Éppen ezért a részvénypiaci shortolókat (akik az árfolyamok esésére fogadnak) a hatóságok büntetik, a külföldi befektetők pedig április 1-ig nem adhatnak el részvényt és bizonyos rubelben elszámolt kötvényeket.

A nyitás azonban így is jelentős mozgásokat hozott. A MOEX Russia Index több mint 10 százalékot emelkedett, mindössze 20 perccel a nyitást követően, majd idővel 6-7 százalékig mérséklödött az erősödés.

Az olajóriások közül a Rosneft és Lukoil 20 és 16 százalékot erősödött, míg az alumíniumszektor egyik kiemelkedő szereplőjének számító Rusal több mint 14 százalékot drágult. A Norlisk Nickel bányaóriás emellett több mint 22 százalékot emelkedett.

Az Aeroflot légitársaság részvénye viszont kezdetben több mint 20 százalékot gyengült, azonban nem sokkal később ledolgozta a veszteségét, és már csak 6 százalékos mínuszban volt.

A MOEX Russia részvényindex idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Ezzel együtt a rubel tovább erősödött csütörtökön, 96 közelében mozog az árfolyam a dollárral szemben. A rubel erősödése szerdán kezdődött, amikor Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország rubelért értékesíti a gázt az ellene szankciókat bevezető, "barátságtalan" országoknak. Az euróval szemben a rubel 3 százalékkal drágult, 105-nél járt az ukrajnai háború kitörését követő, 132,4-es mélyponttól tovább távolodott.

Összességében a pozitív hangulatot támasztja alá, hogy az orosz vezetés korábban bejelentette, hogy akár 10 milliárd dollárt is tervez állami vagyonalapjából a beszakadt részvények felvásárlására fordítani.