Az olajtársaságok egész évben magasan tartják az árakat

crude oil barrel, illusztráció kőolaj,  Oil,Pump,Rig.,Oil,And,Gas,Production.,Oilfield,Site.,Pump fuel,oilwell,opec,supply,pump-jack,rig,pipe,petroleum,energy,gen
Oil pump rig. Oil and gas production. Oilfield site. Pump Jack are running. Drilling derricks for fossil fuels output and crude oil production. War on oil prices. Global coronavirus COVID 19 crisis.
Vágólapra másolva!
A társadalomra nézve a magas olajárak súlyos inflációt okoznak, az Egyesült Államokban rekordszintre emelkedtek az üzemanyagárak, ami miatt a Biden-adminisztráció nyomást helyez az olajvállalatokra, hogy növeljék a kitermelésüket - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Joe Biden azonban eredménytelenül próbálja felpörgetni a kitermelést, mivel a nagy olajcégek kibújnak a kérés alól. Az olajtársaságok arra hivatkoznak, hogy

csak mérsékelten tudják növelni a termelésüket az ellátási láncokban bekövetkezett szakadások és a munkaerőhiány miatt.

Ennek ellenére a cégek eredménye az egekben van. Az Ukrajnában zajló háború hatásai nemcsak felhajtották az energiahordozók értékét, de magas szinten is tartják. Ezt jól szemlélteti, hogy a Saudi Aramco nettó eredménye 124 százalékkal nőt 2021-ben az előző évhez viszonyítva. Az amerikai Exxon Mobile is szép eredményeket produkált, ami az idei első negyedévben megduplázta a profitját a 2021-es első három hónaphoz képest. Érdekesség, hogy az Exxon Mobil annak ellenére teljesített kiemelkedően, hogy a háború miatt felszámolta az oroszországi jelenlétét, ami jelentős kiadásokkal járt.

Forrás: Rystad Energy, VG-grafika

Általánosságban az olajtársaságok a magasabb nyersolajárakra a termelés erőteljes növelésével reagálnának. Normális körülmények között ilyenkor a megnövekedett kínálat az árak csökkenéséhez vezet, azonban a

szállítási láncok töredezettsége, a munkaerőhiány, illetve az orosz olajra kivetett szankciók miatt a megnövelt kitermelés nem valószínű, hogy az árak normalizálódásához fog vezetni rövid távon.

Hiába a megnövelt kitermelés, nem valószínű, hogy az árak normalizálódni fognak rövid távon Forrás: shutterstock

Az elszálló olajárakra reagálva sokan felvetették annak a lehetőségét, hogy a palaolaj nagyobb mennyiségű piacra engedésével le lehetne szorítani a világpiaci árát a fekete aranynak. Ez működőképes alternatíva lehetne, viszont jelentős árat kellene fizetni érte. A palaolaj kitermelése ugyanis a jelenlegi technológiákkal nemcsak drágább, mint a hagyományos kitermelés, de kifejezetten káros is a környezetre - írja a Világgazdaság.