Egyre súlyosabb a globális hiány egy értékes nemesfémből

ezüst, ezüstrúd, ásvány
A silver tiger is pictured at the Christofle factory in Yainville, northwestern France on May 23, 2013. Christofle is a French luxury brand of silverware founded in 1830. AFP PHOTO / JOEL SAGET / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Vágólapra másolva!
Egy friss jelentés megvizsgálta a globális ezüstpiac helyzetét, és arra jutott, hogy a kínálat tartósan lemaradhat a kereslet mögött. Ennek következtében pedig úgy tűnik, az ezüst alulértékelt az aranyhoz képest a világpiacon.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb számítások szerint a kínálati trendek nem tudnak lépést tartani a növekvő kereslettel a globális ezüstpiacon. Mindez pedig arra utal, hogy a jelenlegi árfolyamokat figyelembe véve az ezüst alulértékeltnek számít az arannyal szemben – derül ki a Sprott Silver Report című jelentésből.

A fizikai ezüst 2020-ban hatalmas ralit produkált, és 47 százalékkal emelkedett a nemesfém árfolyama.

Azóta az ezüst ára stabilizálódott, és 2021-ben már csak az unciánkénti 22-28 dollár közti tartományban mozgott – az átlagár 25,14 dollár volt.

Az elmúlt időszakban tehát az ezüst érezhetően lemaradt az arany drágulása mögött, ami nagyrészt annak tudható be, hogy az ezüstöt jobban érintik a nagy piaci ingadozások (volatilitás) – írja a Mining.com.

Az idei évben az ezüst árfolyama némileg csökkent is. A tavalyi évet 23,35 dolláron fejezte be a nemesfém, és május 23-ig 21,72 dollárig süllyedt az árfolyam.

Az arany mindeközben 1,38 százalékkal emelkedett.

Hozzá kell tenni, hogy a két fém még így is jelentősen túlszárnyalta az amerikai S&P 500 részvényindex teljesítményét, amely – ugyanebben az időszakban – 16,65 százalékot gyengült.

A jelentést készítő Maria Smirnova úgy látja, hogy hosszabb távon kínálati hiány, vagyis túlkereslet uralkodhat az ezüst piacán. Még annak ellenére is, hogy 2021-ben a bányászati kitermelés 5 százalékkal, az újrahasznosítás pedig 7 százalékkal bővült.

Tovább nőhet a globális ezüsthiány a következő hónapokban Forrás: AFP/Aizar Raldes

Fontos azonban, hogy az ezüstbányászat számára központi szempont a „melléktermékek" árfolyama is. Az ólom, a cink vagy a réz magas ára egyaránt támogatja az intenzív bányászati tevékenységet, és ezzel áttételesen az ezüstbányászatot is. Ha azonban a gazdasági környezet romlik, a „melléktermék" fémek árfolyamai pedig csökkennek, az további nyomást helyezhet az ezüstkínálatra.

Ha pedig idővel nem lesz elég ezüst a világgazdaságban, az súlyos problémákhoz vezethet. Az ezüst ugyanis fontos ipari fém, például a napelemek gyártása során is kritikus jelentősége van.

Az ipari ezüst iránti kereslet mellett pedig már az ékszerpiacon is megugrott a nemesfém iránti igény, ahogy például újra lehetett esküvőket és más rendezvényeket tartani a világban, a koronavírus-járványt követően.

Összességében tehát a zöld technológiák iránti növekvő igény lehet az ezüst iránti kereslet fő motorja, miközben egyelőre nem látszik, hogy a kínálat tudná tartani a tempót. Amennyiben pedig ez a trend tartóssá válik, az tovább emelheti az ezüst árát – véli Smirnova.

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!