USB-kábellel lopnak autót a fiatalok az Egyesült Államokban

Kia Niro
Vágólapra másolva!
Vírusként terjed a közösségi média számos platformján az úgynevezett Hyundai és Kia kihívás, amely hatására tizenévesek próbálják meg ellopni az említett márkák autóit. A járműtulajdonosok pert indítottak az óriásvállalatok ellen.
Vágólapra másolva!

Figyelmeztetést adott ki több rendőrhivatal az Egyesült Államokban, amelyben arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy egy veszélyes trend terjed a TikTokon és más közösségi média platformokon. A „Kia Challenge" elnevezésű kihívás lényege, hogy a fiatalok minél több Kia, illetve Hyundai márkájú autót próbálnak feltörni egy USB kábel segítségével. A hatóságok a további cselekmények visszaszorítása érdekében nem részletezték, hogyan működik ez a módszer, de óvatosságra intenek.

A cselekmények jelentős anyagi károkkal járnak, ahogyan ezt azt egyik ilyen akció eredményéről készült felvételek mutatják:

A TechCrunch cikke szerint

a fiatalok egy jelentős része nem jár sikerrel a járművek feltörése során, ám így is hatalmas károkat okoznak az autótulajdonosoknak. Mivel azonban sok a sikeres akció is, így nem meglepő, hogy sokan pert indítottak az említett óriásvállalatok ellen azért, mert autójuk feltöréséhez elegendő egy USB-kábel.

Az említett autógyárók európai modelljein elvileg nem működik a közösségi média platformjain látható eljárás, mivel ezekbe kötelező indításgátló berendezést beszerelni. Ez pedig megakadályozza a jármű egyszerűbb módszerekkel való beindítását, mivel szükségesek hozzá a gyári kulcsokban megtalálható chipek.