A Tesla egyes részvényesei arra kértek egy bírót, hogy kötelezze Elon Muskot több milliárd dollár megfizetésére. A befektetők szerint ugyanis Musk tartozik nekik egy 2016-os üzlet miatt, amikor a Tesla felvásárolta a Solar City nevű napelem paneleket gyártó céget.

A tavaly benyújtott kereset felperesei azt állítják, hogy Elon Musk a Tesla irányító részvényeseként betöltött pozícióját arra használta, hogy belekényszerítse a vállalat igazgatótanácsát a Solar City nevű napelem paneleket gyártó cég felvásárlásába. A részvényesek szerint az üzlet teljesen felesleges volt, és a Solar City pénzügyi nehézségei és adósságai most a Teslát terhelik, anyagi kárt okozva ezzel a befektetőknek – írja az RT.com.

A felperesek egyik jogi képviselője, Randy Baron szerint az egész ügy arról szól, hogy vajon a 2016-ban jelentős pénzügyi nehézségekkel küzdő Solar City felvásárlása egy Musk által levezényelt mentőcsomag volt-e a cégnek.

Az ügyben nem mellékes tényező, hogy 2006-ban a Solar Cityt Elon Musk két unokatestvére, Peter és Lyndon Rive alapította, és Musk maga segített is a cég beindításában. Ráadásul Musk 2016-ban 22 százalékos részesedéssel rendelkezett a vállalatban, valamint az igazgatótanács elnöke is ő volt.

A Tesla részvényesei 13 milliárd dollárt követelnek Elon MusktólForrás: Origo

Hat évvel ezelőtt a Tesla 2,6 milliárd dollárt költött a Solar City felvásárlására, azonban az elektromos autókat gyártó társaság piaci ára azóta jelentősen megemelkedett. A részvényesek most az állítják, hogy az üzlet a vállalat jelenlegi értékén 13 milliárd dollárt érne. A felperesek összességében azzal érvelnek, hogy Musk személyesen sokkal többet profitált az üzletből, mint a Tesla.

Egy tavaly júliusban tartott meghallgatáson Musk úgy érvelt, hogy a Solar City felvásárlása a „mestertervének" részét képezte, melynek célja egy integrált energiatermelő vállalat létrehozása, amely kombinálja a Solar City napelemeit a Tesla autóival és akkumulátoraival. Musk és az ügyvédei akkor azt mondták, hogy a Solar City közel sem volt csőd közeli állapotban a felvásárláskor, sőt, jelentős növekedési kilátásokkal rendelkezett.

Musk emellett a felperesek által követelt összeget szélsőségesen magasnak minősítette, kiemelve, hogy ez ötször nagyobb lenne, mint amekkora összeget valaha is megítéltek a felperesek számára, hasonló jellegű perben.

Az ügyben három hónapon belül várható döntés.