Negyedszázada nem történt ilyen a CD-kkel és a bakelitlemezekkel

CD, CD-gyártás
Székesfehérvár, 2011. december 19. Korábbi, kiállított termékek a székesfehérvári VTCD Videoton Kompaktlemez-gyártó Kft. üzemében, ahol DVD és CD lemezeket gyártanak és sokszorosítanak, valamint a sokszorosításhoz szükséges nyomólemezeket készítenek. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
1996 óta először nőttek tavaly egyszerre a cd- és a vinyleladások az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság cikke szerint a Recording Industry Association of America (RIAA) éves jelentése szerint 2021-ben 15 milliárd dollárra emelkedett a zenei felvételek értékesítéséből származó árbevétel, 23 százalékkal meghaladva a 2020-as értéket. A 15 milliárd dollár új rekord, megdőlt az 1999-es csúcs, akkor 14,6 milliárd dollárt fizettek a vevők a különféle hanghordozókért. Az inflációval kiigazítva a tavalyi csúcs azonban még 37 százalékkal elmarad az 1999-es számoktól.

Tavaly a fizetős zenefogyasztás 83 százalékát az előfizetések és a streaming tette ki, a RIAA most első alkalommal a TikTokon elérhető zenéket is belevette a statisztikákba, az online zenefogyasztás 9,5 milliárd dollárral gazdagította a kiadókat, szolgáltatókat és a zenekarokat.

1996 óta először fordult elő, hogy mind a cd, mind a vinyl eladások emelkedni tudtak az előző évi forgalomhoz képest.

Illusztráció Fotó: Hajdú D. András [origo]

A már 15 éve reneszánszukat élő fekete színű korongokból egy milliárd dollárért vásároltak Amerikában, a növekedés 61 százalékos volt 2020-hoz képest, ekkora bevételt a vinyl-eladások 1986 óta nem produkáltak.

Tavaly megérte cd-ket is árulni, a zenei üzletekben 21 százalékkal több fogyott belőlük, mint 2020-ban, ami összesen 584 millió dollárra volt elég. Jó hír, hogy 2004 óta ez volt az első év, hogy növekedtek a cd-eladások – írta a Paste.