A hitelválság ellenére is szárnyalnak a kínai ingatlanrészvények

China hong kong kowloon residential architectural building hong kong s kowloon Apartment building ARCHITECTURE ASIA BUILDING China Day DWELLING Eastern Asia FACADE Hong Kong Kowloon No People Outdoors property Residence
China, Hong Kong, Kowloon, residential architectural building in Hong Kong's Kowloon
Vágólapra másolva!
Csütörtökön már a második egymást követő kereskedési napon erősödtek a kínai ingatlanfejlesztő cégek részvényei. Noha az iparágat hónapok óta súlyos hitelválság fenyegeti, a befektetők optimistán reagáltak arra, hogy Peking mentőövet dobhat a bajba jutott társaságoknak.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön is jelentős erősödéseket mutattak a kínai ingatlanfejlesztő cégek részvényei a tőzsdéken, miután a befektetők pozitívan reagáltak arra, hogy Peking segítséget nyújthat a jelentős hitelválságtól szenvedő iparágnak.

Miközben a harmadik legnagyobb kínai ingatlanfejlesztőnek számító Sunac adósságbesorolását leminősítették csütörtökön, a befektetők sokkal inkább arra figyeltek, hogy egy magas rangú kínai kormányzati tisztviselő szerdán jelezte, a kormánynak csökkentenie kellene a kockázatokat az ingatlanszektorban – írja a The Guardian.

Ennek eredményeként a hongkongi Hang Seng részvényindex ingatlanpiaci alindexe 17,97 százalékkal emelkedett csütörtökön, szemben a teljes mutató 7,04 százalékos erősödésével.

Az ingatlanpiaci alindex szerdán már 14,7 százalékot izmosodott.

Mindazonáltal az Evergrande és más kínai ingatlanóriások csőd közeli helyzetbe kerülése után vannak olyan befektetők, akik óvatosságra intenek a jelenlegi rali kapcsán. Többen ugyanis attól tartanak, hogy a kínai ingatlanszektor állapota továbbra is kockázatos és instabil.

Ezt támasztja alá az említett Sunac China esete is, melyet az S&P hitelminősítő csütörtökön sorolt vissza B- kategóriába, és így a vállalat a következő időszakban nehezebben juthat majd hitelhez a piacon.

Ez pedig komoly aggodalmakra adhat okot, mivel a cégnek ebben az évben közel 4 milliárd dollárnyi adósságot kell törlesztenie.

Jelenleg tehát úgy tűnik, hogy a kínai hatóságok igyekeznek jelezni a befektetők felé, hogy nem akarják a piac további mélyrepülését, és igyekeznek stabilizálni az ingatlanszektort. A kérdés az, hogy hosszabb távon a befektetők és a hitelezők mennyire látják ezt a törekvést megalapozottnak.