A japán kormány országos ötletpályázatot indít annak érdekében, hogy növelje a lakosság alkoholfogyasztási kedvét. A cél az, hogy az állam fokozza az adóbevételeit, miután az elmúlt években jelentősen csökkent a japánok alkoholfogyasztása.

Különös kezdeményezéssel állt elő a japán kormány. A szigetország vezetése egy olyan országos pályázatot indít, melynek során ötleteket várnak azzal kapcsolatban, miként lehetne a leghatékonyabban növelni a lakosság alkoholfogyasztását.

A Sake Viva! névre keresztelt kampányt maga az állami adóhivatal irányítja, és 20-39 évesektől várnak javaslatokat az alkoholos italok népszerűsítése érdekében – írja a The Guardian.

A háttérben az áll, hogy a koronavírus-járvány megváltoztatta a japán fogyasztási szokásokat, aminek következtében visszaesett a lakosság alkoholfogyasztása. Ez pedig csökkenti az adóbevételeket, ami egyre nagyobb problémát jelent a szigetország kormányának.

A japány kormány népszerűsítené az alkoholfogyasztást a lakosság körébenForrás: Shutterstock

A verseny szeptember 9-én zárul, és elsősorban új termékekre és dizájnra vonatkozó ötleteket várnak a résztvevőktől. A japán Egészségügyi Minisztérium közben jelezte, remélik, hogy a kampány a felelős alkoholfogyasztásra is felhívja majd a figyelmet.

Az japán nemzeti adóhivatal adatai szerint 1995 és 2020 között az egy főre eső átlagos alkoholfogyasztás 100 literről 75 literre csökkent. Mindeközben a japán költségvetés hiánya már meghaladja a 48 ezer milliárd jent (kb. 144 ezer milliárd forint), vagyis az állam igyekszik minden lehetséges módon növelni az adóbevételeit.

2020-ban az alkoholeladásokból származó bevételek 1,7 százalékát tették ki a teljes állami adóbevételeknek. Ez az arány 2011-ben 3 százalék, 1980-ban pedig 5 százalék volt. 2020-ban az alkoholból származó adóbevétel 110 milliárd jennel (kb. 330 milliárd forint) 1100 milliárd jenre csökkent. Ez 31 éve a legnagyobb ütemű zuhanás volt.