Britek milliói éheznek, mert nem tudják megfizetni az élelmiszereket

nagy britannia, szegénység, észak-kelet anglia, anglia, ételbank, élelmiszerbank, utalvány, adomány, segítség, 2022. 10. 31.
A member the public looks through food items inside a foodbank in Hackney, north-east London on October 31, 2022. - There were dozens of people on Monday queuing outside the Foodbank in Hackney, an east London district, with a voucher allowing them to obtain a basket containing three days' worth of food. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az egyre súlyosabb megélhetési válság miatt britek milliói kényszerülnek hiányosan étkezni. Sokan étkezéseket hagynak ki, hogy spóroljanak.
Vágólapra másolva!

A négy évtizedes csúcson lévő 10,1 százalékos inflációs rátát is meghaladó mértékben emelkednek az élelmiszerárak az Egyesült Királyságban – számolt be a Vg.hu.

A brit kiskereskedők szövetségének (British Retail Consortium – BRC) friss adatai szerint októberben az egy évvel korábbihoz képest rekordot jelentő 11,6 százalékkal drágultak az élelmiszerek, még az olyan alapvető cikkek, mint a teafilter, a tej és a kenyér ára is jelentősen nőtt.

A Which? fogyasztói szervezet felmérése azt mutatja, a helyzet olyan súlyossá vált, hogy britek milliói kénytelenek étkezéseket kihagyni, vagy lemondani az egészséges élelmiszerekről. A szervezet szerint a szupermarketeknek nagyobb választékot kellene biztosítaniuk az egészséges és megfizethető árú alapvető cikkekből, gondoskodniuk kellene róla, hogy a vásárlók könnyen össze tudják hasonlítani a termékek árát, s így ár-érték arányban a legjobbat kapják.

Forrás: AFP/Daniel Leal

Andy Clarke, az Asda szupermarketlánc egykori vezérigazgatója azonban úgy vélekedett, hogy az árak csak tovább növekednek majd.

Eközben a Legal and General pénzügyi szolgáltató és alapkezelő friss felmérése szerint a háztartások csupán 19 napra vannak a létminimumtól, a munkájukat elvesztő nők pedig csak 14-re. Az emberek 60 százalékának ugyanis még ötezer font (egy font 473,59 forint) tartaléka sincs, 16 százalékuk pedig semmiféle megtakarítással nem rendelkezik.