Megszületett az ítélet az évszázad egyik legnagyobb csalásában

Elizabeth Holmes, Theranos
Elizabeth Holmes, founder and former CEO of Theranos, arrives for motion hearing on Monday, November 4, 2019, at the U.S. District Court House inside Robert F. Peckham Federal Building in San Jose, California. (Photo by Yichuan Cao/NurPhoto) (Photo by Yichuan Cao / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Összesen 135 hónap, vagyis több mint 11 év börtönre ítélte a bíróság Elizabeth Holmest, a Theranos alapítóját és vezetőjét. Az egészségügyi technológiai cég a Szilícium-völgy egyik legnagyobb botránytörténetét produkálta.
Vágólapra másolva!

A bíróság pénteken 135 hónap, vagyis több mint 11 év börtönre ítélte Elizabeth Holmest, a Theranos alapítóját. A 38 éves Holmest még januárban találták bűnösnek, de óvadék kifizetése ellenében szabadlábon maradhatott – írta a CNBC.

A mostani döntés értelmében Holmesnak várhatóan áprilisban kell majd börtönbe vonulnia.

A Theranos startup ügyéről korábban az Origo is részletesen beszámolt, ez volt a Szilícium-völgy történetének egyik legnagyobb botránya. A vállalat, és maga Holmes, egykor a technológiai szektor egyik legnagyobb sztárja volt. A cég azt állította, hogy kifejlesztett egy technológiát, amely csupán egyetlen csepp vérből képes komplex vérvizsgálatot végrehajtani, ezzel forradalmasítva az orvosi vizsgálatokat.

Az eljárással kapcsolatban már akkor is sokan szkeptikusak voltak, azonban Holmes és csapata összesen mintegy 900 millió dollárnyi befektetést szerzett,

a cég értékét pedig a vezetői 9 milliárd dollárra becsülték.

A gyanús jelek 2015-ben kezdtek sokasodni a cég körül, amikor a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Theranos egyre nehezebben tud megfelelni a várakozásoknak. Közben elkezdtek kiszivárogni belső információk, melyek szerint Holmes és a Theranos korábbi operatív igazgatója, Ramesh „Sunny" Balwani megtévesztik a befektetőket és a pácienseket is.

A botrányok hatására a Theranos végül 2018-ban zárt be.

A hosszú ideig tartó eljárás végén az ügyészek 15 év börtönt kértek Holmesra, amiből végül 11 év három hónap lett. Holmes védői úgy érveltek, hogy maximum 18 hónap börtönt lehetne kiszabni az üzletasszonyra.

Balwanit júliusban találta bűnösnek a bíróság 12 rendbeli csalás vádjában. Az ő ügyében a jövő hónapban várható a büntetés kiszabása.

Az utolsó szó jogán Holmes azt mondta: „Szerettem a Theranost. Ez volt életem munkája. A csapatom az egész világot jelentette számomra. Össze vagyok törve a bukásaim miatt. Nagyon sajnálom. Mindent beleadtam, amim volt, hogy felépítsem a cégemet."