Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Itt a Mol-csoport jelentése a tavalyi évről

mol, benzinkút, benzin illusztrációk, illusztrációk, mol benzinkút benzin illusztrációk
Vágólapra másolva!
A Mol-csoport ma közzétette a 2022-es év és a 4. negyedév pénzügyi eredményeit. A változékony külső környezet ellenére a Mol-csoport 1,074 milliárd dollárt (438,8 milliárd forint) termelt 2022 utolsó negyedévében, így az egész éves EBITDA-ja elérte a 4,702 milliárd dollárt (1773,9 milliárd forint). Az upstream és downstream együttesen az eredmény 95 százalékát adta fele-fele arányban, amit az általános pozitív olajipari makrokörnyezet is támogatott. A Mol fő piacának számító Kelet-Közép-Európában az ársapkák és különadók EBITDA-t érintő becsült hatása mintegy 1,6 milliárd dollár volt 2022-ben - írja a cég közleménye.
Vágólapra másolva!

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az eredmények kapcsán elmondta:

„A tavalyi év minden szempontból egy igazi próbatétel volt az iparágunk számára, de büszkén mondhatom, hogy a Mol sikerrel vette az akadályokat, és mind működési, mind pénzügyi szempontból jól teljesített. Az ukrán háború és ellátásbiztonságra gyakorolt hatásai, a szabályozási környezet és a kiszámíthatatlan makrokörülmények példátlan kihívások elé állították a Molt, de szakembereink kiválóan helyt álltak az egymást követő krízishelyzetekben. A 2022-es évben elért kimagasló EBITDA az adók, ársapkák és szabályozói intézkedések mellett is lehetőséget biztosít a stratégiánkban megfogalmazott transzformáció és fejlesztések végrehajtására. Beruházásokat indítottunk útjára a zöld hidrogén gyártás területén, és beléptünk a hulladékgazdálkodásba, amely fontos lépés a körforgásos gazdasággal kapcsolatos stratégiai céljaink elérése felé.

Világosan látszik, hogy a 2023-as év sem lesz könnyebb, de meggyőződésem, hogy a Mol többszörösen bizonyított rugalmasságával és ellenállóképességével magabiztosan tudunk majd navigálni a bizonytalan időkben."

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az upstream szegmens 2022. negyedik negyedévi „tiszta" EBITDA-ja a tavalyi évhez képest 8 százalékkal 492 millió dollárra (200,2 milliárd forint) nőtt,

így a teljes éves upstream EBITDA 2,212 milliárd dollárt (827,5 milliárd forint) tett ki, 47 százalékát adva a Mol-csoport egész éves eredményének, mindez köszönhető volt az év során végig magas olaj- és gázárak mellett a Mol megbízható nemzetközi és hazai portfóliójának is. Jelentős negatív hatást gyakorolt viszont az eredményekre a horvátországi gázárszabályozás és a magyarországi bányajáradék, amely az utolsó negyedévi EBITDA-ban is megjelenik.

Mindeközben a termelési szint 92 ezer hordó volt 2022-ben, amely meghaladta az éves iránymutatást.

Az upstream biztosította 2022-ben a Mol-csoport szabad pénzáramának 60 százalékát, azaz 1,837 milliárd dollárt (685,4 milliárd forint). A működési költség hordónként 5,5 dollár körül maradt az ellátási láncot érintő jelentős költségnyomás ellenére is, az egyesült királyságbeli érdekeltsége értékesítése pedig kedvezően hatott a kitermelési költségekre.

A downstream újrabeszerzési árakkal becsült, „tiszta" negyedik negyedévi EBITDA-ja némileg javult az előző évhez képest, és 384 millió dollárt (158,5 milliárd forint) ért el. A finomítói hozzájárulás annak ellenére is képes volt mérsékelni a Petrolkémia negatív EBITDA-ját, hogy a Dunai Finomító a 2022 novemberére tervezett leállás után csak késve tudott újraindulni. Magyarországon és Szlovákiában tovább zsugorodott 4 százalékkal az üzemanyag kereslet az utolsó negyedévben, miközben a magyar piacra az ársapka miatt még a szűkös ellátási körülmények is hatottak. Az éves újrabeszerzési árakkal becsült, „tiszta" EBITDA 2,240 milliárd dollár (848,4 milliárd forint) volt a jó finomítási teljesítménynek köszönhetően. A Slovnaft finomítójában lezajlott teszteléssel a vállalat felkészült arra, hogy növelje a nem orosz eredetű kőolaj bedolgozását, összhangban a 2023. február 5-én életbe lépett uniós szankciókkal.

mol, benzinkút, benzin illusztrációk, illusztrációk, mol benzinkút benzin illusztrációk Fotó: Csudai Sándor - Origo

A fogyasztói szolgáltatások EBITDA-ja 2022-ben majdnem megfeleződött 2021-es teljes évi eredményhez képest, vagyis a kelet-közép-európai árszabályozások miatt 320 millió dollárt (121,2 milliárd forint) ért el. A 2022 utolsó negyedévi EBITDA a 89 millió dollár (35,7 milliárd forint) volt: ezzel az üzletág a magyarországi ársapka kivezetése ellenére is 23 százalékkal alacsonyabb eredményt ért el a korábbi év azonos időszakához képest. A növekvő értékesítés, a nem-üzemanyag típusú termékek értékesítés-növekedésének bővítése és a lengyelországi terjeszkedés csak részben ellensúlyozta a negatív hatásokat. 2022 utolsó negyedévében a Mol sikeresen lezárta a Lotos akvizíciót, amelynek keretében mintegy 417 benzinkutat vásárolt meg Lengyelországban. A Fresh Cornerek száma pedig 1130-ról 1179-re nőtt az utolsó negyedévben.

A gázszállítási üzletág 163 millió dollár (61,0 milliárd forint) EBITDA-t ért el 2022-ben, amely 20 százalékkal haladja meg a 2021-es eredményeket.

Ez a belföldi és a határokon átnyúló szállítás iránti kereslet megnövekedése mellett a tárolók folyamatos feltöltésének volt köszönhető. Az egész év során kihívásokat támasztó külső körülmények ellenére 2022 utolsó negyedévében 61 millió dollár volt az EBITDA (24,7 milliárd forint), amely 79 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakában elért eredményhez képest. A belföldi szállítási volumen 30 százalékkal csökkent 2022 utolsó negyedévében, igazodva a szintén csökkenő háztartási és ipari gázfogyasztáshoz.

A csoportszintű eredményekre negatívan hatottak bizonyos szabályozási intézkedések: a Mol fő piacának számító Kelet-Közép-Európában az üzemanyagár-szabályozások és különadók EBITDA-t érintő becsült hatása mintegy 1,6 milliárd dollár volt 2022-ben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről