Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Lenyűgöző lesz az 500 milliárd dolláros szuperváros egyik első fejlesztése - videó

NEOM, megaváros, Szaúd-Arábia, terv, város, építés, beruházás
Vágólapra másolva!
Friss látványterveket közöltek az 500 milliárd dolláros szupervárosban megnyíló első luxusszigetről. A luxus hotelekkel és bevásárlóparadicsomokkal tömött szaúd-arábiai Sindalah-sziget jövőre már várja a vendégeket, számolt be róla a The Sun.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint az átadásra váró beruházás csábító bepillantást nyújt majd abba, amit a fényűző Neom város tartogat. A Sindalah-sziget több mint 84 hektáron terül el, és a tervek szerint 2028-ig napi 2400 látogatót vonz majd, ezzel a gigantikus sivatagi jövőváros egyik első elkészült fejlesztése lehet.

Az alábbi videó a szigetről készült pazar látványtervekből mutat részleteket:

A vendégeket a luxusszigeten egy világszínvonalú vitorlás célállomás, három megaszálloda, egy golfpálya, csúcskategóriás éttermek, gyógy- és wellnessközpont, valamint a legnevesebb divatházak butikjai várják majd.

Antoni Vives, a Neom tervezési igazgatója úgy nyilatkozott, hogy

A szigetre épülő vitorláskikötő látványterve:

A település, amely a fenntartható városi élet gondolatán alapul

A Neom egyébiránt várhatóan egy igazi építészeti remekmű lesz. Az eredetileg 2017-ben bejelentett terv egy olyan óriásmetropoliszról szólt, amely 2030-ra készülne el teljesen, és összesen 500 milliárd dollárba kerül.

A Neom része annak a nagyszabású tervnek, amelynek eredményeként Szaúd-Arábia 2030-ra jelentősen csökkenteni kívánja a kőolajtól való gazdasági függőségét.

A tiszta energiával működő, autóktól és utaktól mentes, futurisztikus város neve a görög neosz, azaz új és a musztakbal, azaz arabul jövő szó kombinációjaként született. A bolygó legnagyobb szén-dioxid-mentes rendszereként emlegetett, 16 városrészből álló metropolisz szélerőművekre, napenergiára és olyan csúcstechnológiára támaszkodna, amely a vizet oxigénné és hidrogénné alakítja át üzemanyagként.

A Neom projekt egyik látványterve Forrás: Facebook/Naom City

Az északnyugat-szaúd-arábiai hegyektől a Vörös-tengerig terjedő közösségekben akár 1 millió ember is élhet majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről