Újabb óriási gyár építését jelentette be az Intel

Intel
SANTA CLARA, CA - AUGUST 19: People take photographs in front of the Intel logo outside of an Intel office August 19, 2010 in Santa Clara, California. Intel announed today that it plans to buy security software maker McAfee for a reported $7.68 billion. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Intel amerikai technológiai óriás 10 milliárd eurós (mintegy 11 milliárd dolláros) német állami támogatást kap németországi félvezető-gyártó üzemének a felépítéséhez – közölte a Bloomberg, amelyet a Reuters idézett.
Vágólapra másolva!

A német kormány korábban 6,8 milliárd euró állami támogatást ajánlott fel, de az Intel ennél többet kért a dráguló építési és energiaköltségekre hivatkozva. Az Intel tervei szerint a kelet-németországi Magdeburgban 2027-ben adják át az új létesítményt.

Ahogy az Origo arról beszámolt, az Intel a napokban jelentett be egy 4,2 milliárd euró befektetést Lengyelországban. A Wroclaw közelében felépülő létesítményt a tervek szerint szintén 2027-ben adják át.

A technológiai óriás tavaly közölte, hogy Németország, Írország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Lengyelország lesznek azok az országok, amelyek részesülnek a vállalat Európai Uniót érintő beruházási tervéből.

Gazdaságtörténeti jelentőségű beruházás

Németország gazdaságtörténetének legnagyobb szabású külföldi befektetését indítja el az Intel amerikai technológiai vállalat - ez a beruházás berlini bejelentésén hangzott el. A német szövetségi kormány és az Intel megállapodása alapján

az amerikai cég több mint 30 milliárd eurós beruházással félvezetőgyártó üzemet épít Magdeburgban, Szász-Anhalt tartomány fővárosában

- közölték a beruházás nagyságát.

A megállapodást Olaf Scholz kancellár és Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatójának jelenlétében írta alá Jörg Kukies államtitkár és Keyvan Esfarjani, az Intel igazgatósági tagja.

Az új üzem révén Németország a csúcstechnológia területén felzárkózik a világ élvonalához - emelte ki Olaf Scholz, hozzátéve, hogy az Intel a német gazdaság történetének legnagyobb külföldi közvetlentőke-befektetését hajtja végre.