Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Már az esküvő is túl drága az amerikai fiataloknak

wedding couple just married Couple Retro Styled Photography Women Females Two People Revival Coastline Honeymoon Petal Bridegroom Bride Kissing Photograph Backgrounds Success Old Engagement Married People Bouquet Flower Summer Beach Sea Wedding Husband Wi
Old photo of wedding couple with bridal bouquet
Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint egyre több amerikai fiatal számára kezd megfizethetetlen lenni az esküvő. Az emelkedő megélhetési költségek mellett sokak már csak nehezen tudják kigazdálkodni az esküvői költségeket. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a házasodni vágyó fiatalok többsége ennek ellenére is belevág az esküvőszervezésbe.
Vágólapra másolva!

Noha a felmérések szerint a legtöbb amerikai fiatal tervezi (vagy reméli), hogy egy nap megházasodik, a jelenlegi gazdasági körülmények között a pároknak egyre nehezebb kigazdálkodni a megemelkedett esküvői költségeket.

A Thriving Center of Psychology kutatása szerint az Y és Z generáció (18-41 év közöttiek) tagjainak

75 százaléka, vagyis háromnegyede mondta azt, hogy jelenleg túl drágának érzi a potenciális esküvői költségeket.

Ez nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a The Knot átfogó elemzése szerint idén egy átlagos amerikai esküvő összköltsége 30 ezer dollár (kb. 10,6 millió forint), ami 2000 dolláros emelkedés a 2021-ben mért átlaghoz képest.

Noha a fiatalok számára nyomasztóak lehetnek a költségek, a válaszadók 66 százaléka így is azt mondta, hogy megéri az esküvőért kifizetni a magasabb összegeket. Vagyis az adatokból az szűrhető le, hogy azok a párok, akik elhatározták, hogy összeházasodnak, jelentős részben

a magasabb árak mellett is belevágnak az esküvőszervezésbe.

Egyre nehezebben tudják kigazdálkodni az esküvő költségeit az amerikai fiatalok Forrás: Shutterstock

A másik oldalról ezt támasztja alá az is, hogy miközben az amerikai fiatalok 83 százaléka mondta, hogy szeretne megházasodni az élete során, az esküvőtől elzárkózó fiatalok 72 százaléka azzal indokolta a véleményét, hogy egyszerűen „nem érdekli" a házasság. Vagyis elsősorban nem az esküvői költségek tartják vissza azokat, akik nem terveznek megházasodni.

A kutatásokból az is kiderül, hogy nemcsak az esküvő kapcsán,

de az összeköltözés területén is igen fontosak az anyagi szempontok.

A válaszadók 60 százaléka mondta, hogy összeköltözött a párjával a kapcsolat első évében, és az együtt élő párok fele úgy nyilatkozott, hogy a döntésnek részben pénzügyi oka volt. Az Y generáció körében 61 százalék, míg a Z generáció körében 39 százalék mondta, hogy részben a pénzügyi előnyök miatt költözött össze a párjával.

Noha az összeköltözésnek sokaknál pénzügyi oka (is) van, mindössze a válaszadók tizede mondta, hogy megbánta a döntést, és csupán 16 százalék nyilatkozta, hogy elhamarkodták az összeköltözést.

Érdekesség viszont, hogy ezzel szemben

a válaszadók 50 százaléka nyilatkozta, hogy nem egyenlően osztják el a lakhatási költségeket,

míg 37 százalék azt mondta, hogy úgy érzi, „pénzügyileg egyenlőtlen" kapcsolatban él.

Forrás: CNBC

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről