Majdnem egymilliárd forintot ért egy üveg Macallan whiskey egy árverésen

whiskey, Whisky, Whisky égetett szeszesital, elkészítés, gyártás, lepárlás
Bartender Serve Whiskey, on wood bar.
Vágólapra másolva!
2,7 millió dollárért, vagyis több mint 930 millió forintért adtak el egy ritka whiskyt egy aukción, ami megdöntötte az „árverésen eladott legdrágább bor vagy szeszesital" rekordját. A Macallan 1926 single malt a világ egyik legkeresettebb skót whiskyje. A Sotheby's becsült ár több mint kétszereséért adta el.
Vágólapra másolva!

Az aukciósház whiskyrészlegének külön vezetője van (ez nem csoda, mindennel foglakoznak, olykor egy alkotmányt árvereznek el) aki elmondta, hogy előzetesen megkóstolhatott belőle "egy apró cseppet". "Nagyon gazdag, sok benne az aszalt gyümölcs, ahogy az várható volt, sok fűszer, sok fa" - mondta Jonny Fowle az AFP hírügynökségnek.

A whisky 60 évet töltött sötét tölgyfából készült sherry hordókban érlelődve, mielőtt 1986-ban összesen 40 palackot készült el belőle. Ezek nem kerültek kereskedelmi forgalomba, a The Macallan legjobb ügyfeleinek ajánlottak fel néhányat a single malt italokból. (A single malt megnevezés a a legtisztább whisky élményt jelenti a szakértők szerint, olyan whiskyt jelöl, amely kizárólag malátázott árpából készült és az egész folyamat egyetlen lepárlóüzemben történt.)

Valahányszor az évek során bármelyik palackot elárverezték, rendkívüli eredmények születtek - egy hasonló palack 2019-ben 1,5 millió fontért kelt el (a mostani fontban számolva 2,1 millióba került). (Korábban összegyűjtöttük a világ legdrágább whiskey-jeit, itt találja., de a legnagyobb palackról is beszámoltunk.)

illusztráció Forrás: Shutterstock

Az aukciót megelőzően Fowle azt mondta, hogy a The Macallan 1926 "az a whisky, amelyet minden aukciósház el akar adni, és minden gyűjtő birtokolni akar". A Sotheby's szerint az 1926-os hordóból származó 40 palackot különböző módon címkézték fel.

Két palackon egyáltalán nem volt címke, legfeljebb 14 palackot díszítettek az ikonikus Fine and Rare címkékkel, 12 palackot pedig a Sir Peter Blake popművész által tervezett címkét kapta meg.

További 12 palack címkéjét - köztük a szombaton eladott rekordot jelentő palackot - Valerio Adami olasz festőművész tervezte. Nem tudni, hogy ezekből mennyi létezik még. Állítólag az egyik megsemmisült a 2011-es japán földrengésben, és úgy vélik, hogy legalább egy másik palackot már felbontottak és megittak.