Magyarország XXI. századi történelme most fog eldőlni

Horváth József könyvbemutató, 2023. 12. 15., Lónyay-Hatvany villa, Budapest, Veszélyes idők könyvbemutató, Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője, Horváth József, Apáti Bence a Megafon véleményvezére, Kobza Miklós
Horváth József Veszélyes idők című könyvének bemutatója az Alapjogokért központ szervezésében
Vágólapra másolva!
Nagy érdeklődés kísérte Horváth József biztonságpolitikai szakértő Veszélyes idők című könyvének bemutatóját, amely az Alapjogokért Központ gondozásában jelent meg. A kötet a polgári elhárítás és a katonai titkosszolgálat egykori műveleti főigazgató-helyettese napjaink sorskérdéseiről a Magyar Nemzetben megjelent elemző cikkeinek gyűjteményes kiadása. A tábornok titkosszolgálati múltjából fakadó sajátos nézőpont jellemzi ezeket az írásokat, amelyek visszaolvasva is kiállják az idő próbáját.
Vágólapra másolva!

Az eseményen Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója köszöntőjében egyebek között kiemelte, hogy napjainkban nem tektonikus geopolitikai mozgások időszakát éljük, hanem egy új világrendszer van kialakulóban, és a kelet-nyugati szembenállás mellett egyre jobban kirajzolódik az Észak és a Dél ellentéte is. Mindezek következtében a transzatlanti kultúrkör - ahová Magyarország is tartozik - új kihívókkal találja magát szemben.

Közel nyolcvan esztendővel a II. világháború után ismét dörögnek a fegyverek Európában.

Két éve zajlik a véres orosz-ukrán háború, ami a maga brutalitásában mutatta meg, hogy a hadseregek korának még közel sincs vége. A pacifista, liberális világrend hirdetői úgy tekintettek a katonákra, a fegyveres testületekre, mint idejétmúlt őskövületekre.

Horváth József Veszélyes idők című könyve az Alapjogokért Központ gondozásában jelent meg Fotó: Polyák Attila - Origo

Ám kiderült, hogy hadsereg nélkül a XXI. században élni kívánó nemzetek, országok kiszolgáltatott, könnyű prédává válnak. Csak olyan ország őrizheti meg a szuverenitását, amelynek erős hadserege van, emellett hatékony titkosszolgálattal rendelkezik.

A könyv zárása előtt néhány héttel újabb jelentős nemzetközi konfliktus robbant ki, amikor Izrael vált a Hamász terrorszervezet hidegvérrel kitervelt, véres támadásának áldozatává. Így már nem csak Európa keleti végein folyik háború, hanem kultúránk egyik bölcsőjében, Izrael földjén is. Mindeközben pedig a belső terror, a migrációs hadak áradata és az ideológiai fellazítás mételye is mérgezi öreg földrészünket.

Az elmúlt két, viharos esztendő lenyomatát adják Horváth József most önálló kötetben is megjelent elemzései Fotó: Polyák Attila - Origo

A könyv szerzője - aki egyben az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője - a bemutatón tartott kerekasztal beszélgetésen - amelyen Kobza Miklós, az Alapjogokért Központ kreatív vezetője és Apáti Bence, a Megafon véleményvezére volt a beszélgetőtársa - többek között kiemelte, hogy napjaink világpolitikai eseményei közepette még a rendszerváltást követő éveknél is nehezebb időszakot élünk át Magyarországon. Az ország XXI. századi történelmének iránya most fog eldőlni.

Tanulnunk kell az orosz-ukrán háborúból és a nyugati politikai történésekből is, gyorsan kell reagálnunk az új kihívásokra, mert a biztonságpolitikai szakértő szerint a "nagy hal megeszi a kis halat" mondás úgy fog módosulni, hogy a gyors hal fogja megenni a kis halat.

Az elmúlt két, viharos esztendő lenyomatát adják Horváth József most önálló kötetben is megjelent elemzései. Noha témájuk változatos, de végkicsengésük mégis egységes: Magyarország biztonságát, szuverenitását és békéjét mindenáron meg kell védeni, mert csak így biztosíthatjuk a magyarság jövőjét és megmaradását.

A témával kapcsolatos további érdekes cikkeket olvashat ide, ide és ide kattintva.