Jövőre növekedési pályára áll Magyarország az elemzők szerint

pénz, pénzügy, pénzügyek, gazdaság, valuta, forint, euro, bezizetés, kamat, kölcsön, hitel, ügyintézés, készpénz, hitel, adó, illusztráció
Businessman holding euro cents coins dollar bills on table with pile of coins and banks calculator, managing dividing money to save and invest it to make income. Saving money and investing concept.
Vágólapra másolva!
A Világgazdaságnak nyilatkozó vezető elemzők 2024-ben 3 százalék körüli gazdasági növekedéssel, éves szinten 5-6 százalék közötti inflációval számolnak. Azt valószínűsítik, hogy jövőre velünk maradhat a kiegyensúlyozott, enyhén többletes folyó fizetési mérleg.
Vágólapra másolva!

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője 2024-ben 3 százalékos gazdasági növekedéssel, 5,5 százalékos inflációval, kiegyensúlyozott fizetési mérleggel, csökkenő, de a tervezettnél magasabb államháztartási hiánnyal, valamint stabil, 380 forint/eurós árfolyammal számol.

A gazdasági növekedés újraindulása már az idei év közepén elkezdődött. Ami a növekedés természetét illeti, az egy-két feldolgozóipari tevékenységnek (autóipar és akkumulátorgyártás), a mezőgazdaságnak (alapvetően a rendkívüli aszály sújtotta 2022 utáni javulásnak) valamint az energiaimport csökkenésének (mérséklődő áraknak, a kisebb fogyasztásnak és így javuló külső egyenlegnek) köszönhető. A lakossági fogyasztás és a beruházások területén fokozatos javulást hozhat a jövő év.

A beruházások területén 2023-ban a nagy autóipari és akkumulátorgyártási fejlesztések segítettek a növekedésben, 2024-ben már érkeznek az uniós pénzek, mérséklődnek a hitelkamatok, így jelentősebb volumenű,

beruházás-támogató kedvezményes kamatozású állami hitelprogramokat lehet indítani.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Inside Creative House/Shutterstock. No use without permission./Inside Creative House

Ezzel párhuzamosan a vállalatok beruházási hajlandósága is érdemben javulhat. 2023 első tíz hónapjában a GDP arányos vállalati hitelállomány jelentősen mérséklődött. 2024-ben a vállalati hitelállomány 4-5 százalékos bővülésére számít a vezető elemző. Ami a lakossági fogyasztást illeti:

az infláció csökkenése melletti 8-10 százalék körüli nominális bérnövekedés ismét reálbéremelkedést, így pedig bővülő fogyasztást hozhat.

2024 utolsó negyedévében lehet arra számítani, hogy a 2022 első felében elért háztartási fogyasztási szinthez visszatérjünk.

Az infláció 2023 végén már a 6-7 százalék közötti tartományba tér vissza, majd 2024-ben további mérséklődés jöhet.

2024 végén 5 százalék körüli, az év egészében 5-6 százalék közötti lehet az infláció, majd 2025-ben láthatunk az inflációs célsáv felső széléhez közeli számokat. Ebből következően a monetáris politika kitarthat az óvatos kamatcsökkentések mellett – 2024 közepén 7 százalékos, év végén 6 százalékos alapkamat várható.

Az energiaválság miatt 2022-ben tapasztalt drámai félresiklást követően a külső egyensúly 2023 során látványosan visszabillent a pozitív tartományba. Jövőre velünk maradhat a kiegyensúlyozott, enyhén többletes folyó fizetési mérleg. Török Zoltán szerint Az említett tényezők a forint árfolyamára stabilizáló hatással lehetnek majd – 380 körüli forint/euró árfolyamra számíthatunk.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője úgy vélte:

az idei év végére újra beköszöntött a nyári Barbie láz, a piacok rózsaszínben látják a jövő évi kilátásokat.

A világ vezető jegybankjai az infláció sikeres letörését követően jelentős kamatcsökkentések hajthatnak végre. Az Európai Központi Bank és a Fed is 100-125 bázisponttal mérsékelheti az irányadó rátát.

Az új termelő kapacitások kiépítése és később termelésbe való bekapcsolódása lökést ad majd Magyarország növekedésének. Emellett

a belső fogyasztás is a magyar növekedést hajthatja, nyáron meglendülhet a lakossági költekezés, a várható 5 százalék körüli reálbér-emelkedés miatt.

Az Európai Uniótól érkező források részleges feloldása elsősorban a beruházásokon keresztül adhat többlet lendületet az országnak.

Németh Dávid összességében 2,8 százalékos növekedést vár 2024-re, amely a szektorok szintjén főleg a szolgáltatások területén jelenthet meg. Szerinte az infláció csökkenésére lehet számítani egészen 2024 áprilisáig. A tavasz közepén már 4,5-5 százalék közé lassulhat a pénzromlás üteme. Nagy kérdés, hogy folytatódik-e a folyamat akkor is, amikor a belső kereslet elkezd élénkülni. 4 százalék körül GDP arányos államháztartási hiányra számít a vezető elemző 2024-ben.