A Balatont választják a spanyol tengerpart helyett a német nyugdíjasok

tihany tree sky blue church hungary Magyarország balaton panorama Benedictine Beautiful Lake Balaton Travel Tourism Passenger Ship Sailing Ship Non-Urban Scene Building Exterior No People Looking At View Cloudscape Shipping Hungarian Culture Beauty In Nat
Panoramic view in Tihany Abbey in fron of Lake Balaton
Vágólapra másolva!
A spanyol üdülőövezetek helyett inkább a Balatont választják a német nyugdíjasok, hogy eltöltsék idős éveiket. A beszámolók szerint azt mondják, hogy Magyarország olcsóbb, biztonságosabb és humánusabb, mint Németország.
Vágólapra másolva!

Már nem arról álmodnak a német nyugdíjasok, hogy Dél-Spanyolországban töltsék el a nyugdíjas éveiket – erről közölt hosszú cikket a 120 éves múltra visszatekintő spanyol lap, az ABC. Az újság beszámolója szerint

az elmúlt időszakban Magyarországon 25 százalékkal nőtt a betelepülő német nyugdíjasok száma, ezt pedig rossz hír a spanyol üdülőövezeteknek

– derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Az ABC-nek több német nyugdíjaskorú is nyilatkozott, akik arról számoltak be, hogy a Németországban tapasztalható magas adók és a drágaság mellett az emberségesebb bánásmód, illetve a jó közbiztonság miatt választják Magyarországot.

A német nyugdíjasok kedvence lett a Balaton Forrás: Getty Images/iStockphoto/Gábor Páll/Pgaborphotos

A statisztika vissza is igazolja a lap által közölt személyes véleményeket. Magyarországon 25 százalékkal nőtt az országban életvitelszerűen tartózkodó német nyugdíjasok tábora. A német nyugdíjbiztosító 2021-ben még 5398 személynek utalt ki magyarországi bankszámlákra nyugdíjat.

A 2022-es évre vonatkozó adatok még nem ismertek, de a szakemberek szerint ez a szám megsokszorozódott: jelenleg is mintegy 14 ezer kérelem van folyamatban.

Az is tudható, hogy tavaly 67 ezerrel több német nyugdíjas kért szociális segélyt, mint 2021-ben, arra hivatkozva, hogy a nyugdíjuk nem fedezi a minimális megélhetésüket. Már 1,2 millióan vannak, csak 2022-ben 6 százalékkal emelkedett a számuk. Ennek okait egészen Gerhardt Schröder korábbi kancellárig vezetik vissza, aki 2003-ban benyújtotta az Agenda 2010 nevű reformot, amely átszabta a német szociális ellátórendszert. Ezt a programot okolják a német nyugdíjak csökkenéséért is, és ez vezetett ahhoz, hogy ma a Balatont úgy emlegetik, mint a német nyugdíjasok új paradicsomát.

További részleteket ide kattintva olvashat.