Olyan történt a kalózkodásban, amilyenre évtizedek óta nem volt példa

kalóz, kalózkodás, Nigéria, 2021, Guineai-öböl hajó, kalóz
TO GO WITH AFP STORY by Chris Stein Photo taken on February 20, 2014 shows the British frigate HMS Portland (L) and the Ghanaian GNS Garinga from the French Navy ship "Commandant Birot" in the Gulf of Guinea, off Tema harbour near Accra. Grey, sleek, with cannon and an assortment of machine guns, the French navy's Commandant Birot is well-equipped to patrol Africa's most dangerous stretches of ocean. AFP PHOTO / CHRIS STEIN (Photo by Chris Stein / AFP)
Vágólapra másolva!
A tengeri kalóztámadások és fegyveres rablások száma közel három évtizede nem látott alacsony szintre csökkent 2022-ben – derül ki egy friss jelentésből.
Vágólapra másolva!

Közel három évtizedes mélypontra csökkent tavaly a tengeri kalóztámadások és fegyveres rablások száma – derül ki a Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (International Maritime Bureau, IMB) jelentéséből.

Tavaly 115, hajók ellen elkövetett kalóztámadást és fegyveres rablást jelentettek a szervezet felé, szemben a 2021-ben mért 132 esettel.

A bűncselekmények fele délkelet-ázsiai vizeken történt, különösen a Szingapúri-szorosban, ahol az incidensek száma továbbra is emelkedik – írja a gCaptain.

Az elkövetőknek a bejelentett esetek 95 százalékában sikerült bejutniuk a megtámadott hajókra.

A kalózok tehát 107 hajót tudtak elfoglalni. Az esetek szinte mindegyike éjszaka történt.

A jelentés szerzői hangsúlyozták, hogy a támadások számának komoly csökkenését mérték a Guineai-öbölben. Itt 2021-ről 2022-re 35-ről 19-re csökkent a támadások száma. Ahogy az Origo korábban megírta, az elmúlt években ez a tengerterület vált a kalóztevékenységektől leginkább sújtott térséggé világon.

Három évtizedes mélypontra csökkent a tengeri kalóztámadások száma Forrás: AFP

Az egykor világszerte hírhedt szomáliai kalózkodás eközben tavaly már a negyedik egymást követő évben szorult vissza, az előzményekről ebben a cikkében írt az Origo. Noha az incidensek száma folyamatosan csökken, a szomáliai kalózok ma is rendelkeznek a támadások végrehajtásához szükséges eszközökkel. Az IMB tehát továbbra is fokozott óvatosságra inti a térségben közlekedő hajókat.

Eközben a tavaly bejelentett összes incidens egyharmadát a Szingapúri-szorosból jelentették.

Itt 38 esetben jutottak fel a megtámadott hajókra a kalózok. Két esetben a legénységet megfenyegették, négy esetben pedig túszul is ejtették a legénység tagjait.

Az IMB bejelentő központja hangsúlyozta azonban, hogy még mindig sok eset van, amikor a sértettek egyáltalán nem, vagy csak későn jelentik be a támadásokat. A szervezet arra kéri a hajóparancsnokokat, hogy a lehető leghamarabb jelentsék az eseteket, hogy a hatóságok mihamarabb tudják azonosítani az elkövetőket.