Teljesen adómentes lehet a nyugdíj-előtakarékosság, ha odafigyelünk erre

Postás, dupla nyugdíj, kézbesítés, Budapest, XIII. kerület, 2023. 02. 08.
Budapest, 2023. február 8. Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nőnek a főváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. Korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én érkezik az utalás. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A pénzügyileg tudatos nyugdíj-előtakarékoskodók jelentős adóteher alól mentesülhetnek, ha kitartanak megtakarításaik mellett. Érdemes arra is odafigyelni, hogy egyes módosítások az adómentesség elvesztését jelenthetik - hívják fel a figyelmet a GRANTIS öngondoskodási szakértői.
Vágólapra másolva!

A befektetéseinken szerzett hozam alapvetően adóköteles 2023-ban is.

A hozamot 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli.

Ám idén is elérhető több olyan megtakarítási forma, ahol hosszú távra takarékoskodva adómentességet érhetünk el.

A kifejezetten nyugdíjcélú megoldások közül adómentességre ad lehetőséget a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) is.

Mindhárom megtakarítási forma esetében 10 év megtakarítási idő után válik adómentessé a hozam.

Több esetben pedig kedvező adózást érhetnek el a megtakarítók akár rövidebb idő alatt. A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás esetén például a kezdeti 15 százalékos kamatadó megfeleződik a megtakarítási idő hatodik éve után a rendszeres díjakon elért hozamon, míg a NYESZ tartós befektetési számlává alakítható, ahol 5 év után vehető fel a befektetés adómentesen.

Illusztráció Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokból viszont nem lehet 10 év előtt pénzt kivonni, így az adóoptimalizálás kérdése sem merül fel.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2022 harmadik negyedévében 445.820 adókedvezményes nyugdíjbiztosítási szerződés volt Magyarországon, 2021 végén pedig 1,1 millió volt az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma (ebből 569 ezer volt aktív).

Figyelni kell az adómentesség megtartására

A teljes adómentesség nem érvényesíthető abban az esetben, ha a 10 éves megtakarítási idő előtt veszi fel a megtakarító a félretett összeget. "A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítással takarékoskodóknak érdemes a magas infláció miatt növelni a rendszeres befizetés mértékét legalább az infláció mértékével, hogy megtakarításuk értékálló maradjon. Ugyanakkor fontos odafigyelni az szja-törvény egyik kevéssé ismert jogszabályára." - hívja fel a figyelmet Mizsei Zoltán, a GRANTIS öngondoskodási szakértője.

A szakértő szerint nem érvényesíthető az adómentesség, ha a megtakarító annyival növel a rendszeres díjon, ami már meghaladja a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a díjnövekedés évét megelőző második évre vonatkozó éves fogyasztói áremelkedés 30 százalékponttal növelt értékét.

Ez a mérték 2023-ban 35,1 százalék (havi 20.000 forintos megtakarítás esetén ez 7.020 forint feletti emelést jelent például).

Visszaszerezhető a részleges majd teljes adómentesség újabb 6 és 10 év megtakarítási idő leteltével.

A szakértő szerint a nagyobb összegű indexálásra azoknak a megtakarítóknak kell nagyon figyelniük, akiknek már kevesebb mint 10 év van hátra a szerződés lejártáig, hiszen nekik nincs lehetőségük visszaszerezni az adómentességet egy nagyobb mértékű indexálás után.