Szarvasgomba, kékúszójú tonhal, különleges gyümölcsök: keresettek és drágák a luxusélelmiszerek

fehér szarvasgomba
Vágólapra másolva!
Luxusruházat, divatcikkek, távoli célpontokra tett utazások: ezekhez mind visszatértek a fogyasztók a koronavírus-járvány enyhülésével, mintha csak kompenzálni akarták volna a világjárvány legnehezebb időszakát megemelkedő vásárlásaikkal. Úgy tűnik, nincs ez másként a különleges ételek világában sem, mert miközben számos gazdasági nehézség között kell egyensúlyozni mind a vállalatoknak, mind a magánszemélyeknek, a luxusételek piaca újra erősödik. Ugyanakkor még mindig nehéz elhinni, hogy egyetlen tányér étel akár annyiba is kerülhet, mint egy középárkategóriás vendéglő egész étlapja. Vajon mi kerülhet egy kaviáron annyiba, hogy akár autót is lehetne az árból vásárolni? 
Vágólapra másolva!

Cikkünkben bemutatjuk azokat a drága luxusélelmiszereket, melyek pár válságos év után is keresttek - és változatlanul nagyon drágák. Listánkon az összehasonlíthatóság okán - egy tétel kivételével - kilogrammban , fortinra váltva adtuk meg az árakat a nálunk forgalomban nem kapható termékekre is. A lista utolsó tétele a legdrágább válogatásunkban, így a "legolcsóbb" luxusételtől kezdve a legdrágábbig haladunk.

8. Jávorszarvas sajt – 80 ezer forint/kilogramm

A világ egyik legdrágább sajtja a Moose Cheese, avagy "Jávorszarvas sajt". Az elkészítéséhez a jávorszarvasok tejét használják. Ezeket az állatokat csak májustól szeptemberig lehet fejni - áll az Origo egy korábbi cikkében.

Emellett az állatok naponta csak 5 liter tejed adnak, így nem meglepő, hogy a sajt ára kilogrammonként 80 ezer forint körül mozog.

A cikk a következő oldalon folytatódik!