Rohamosan esik egy alapvető élelmiszer ára

üzlet, szupermarket, bolt, vásárló, vásárlás, bevásárlás, illusztráció
Happy Couple Buying Food In Supermarket, Choosing Products Standing With Trolley Cart Along Aisles And Full Shelves Purchasing Groceries Essentials Together. Smiling Spouses Holding Jar Of Sause
Vágólapra másolva!
Nincsenek könnyű helyzetben a hazai tejtermelő gazdaságok. Miközben az uniós túltermelés miatt folyamatosan esik a nyerstej felvásárlási ára, a fogyasztáscsökkenés miatt pedig a késztermékek átadói árai is alacsonyabb szintre kerültek - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Jelentős árcsökkenés várható a hazai tejpiacon, a felvásárlási árak már márciusban is csökkentek, közel 6 százalékkal volt alacsonyabb a nyers tej ára itthon, kilogrammonkénti ára márciusban 204 forintot ért.

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak kifejtette: az európai uniós ár- és mennyiségi tendenciák a nyerstej és az importált késztermékek szempontjából is meghatározók a magyar piac számára. Minden, ami a spot piacon, majd az EU piacán történik, az 2-3 hónapon belül törvényszerűen bekövetkezik nálunk is. A hazai folyamatok most lekövetik az európai trendeket.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Prostock-studio/Shutterstock. No use without permission./Prostock-Studio

A tavalyi rekordmagas európai uniós tejáraknak köszönhetően Észak- és Nyugat-Európa tejtermelése tavaly ősztől erősödésnek indult, jelentős feleslegek kezdtek kialakulni – hívta fel a figyelmet a szakember.

Az európai uniós termékek versenyképessége csökkent a nemzetközi piacon.

Mindez az árakra is hatással van: a január óta eltelt négy hónapban összesen 16 százalékot esett a nyerstej uniós átlagára. Ehhez igazodnak a hazai árak is.

– hangsúlyozta Harcz Zoltán.

További részletek ide kattintva találhatók.